Last news in Fakti

16 Юни, 2022 13:04 1 768 8

"Раковски супергерой" - първият по рода си комикс за деца

  • георги раковски-
  • комикс-
  • супергерой-
  • марин бодаков-
  • столична община

Книгата е в стила на комикса, автор е Марин Бодаков

"Раковски супергерой" се казва първото по рода си четиво за деца, посветено на големия българин. Книгата е в стила на комикса, автор е Марин Бодаков. Премиерата е на 16 юни в Столичната библиотека на пл. "Славейков", съобщават издателите от Столичната община.

В 36 страници, с текст и илюстрации е представена личността на един от най-големите български възрожденски герои, писател, журналист, полиглот, идеолог на националноосвободителното движение, разказва за ролята му в борбата за свободата на България, за изграждането на националното самосъзнание, пише offnews.bg.

Книгата съдържа елементи на комикс и има за цел да бъде привлекателна и разбираема за учениците в началните класове, разказват от Столичната община. По думите им инициативата им е водена от идеята на най-малките читатели да бъдат представяни реални герои от историята на България. Изданието ще се разпространява безплатно, ще бъде подарено на училища и библиотеки в София. Екземпляри ще има и за български училища в чужбина.

"Имаме в миналото си истински герои, по-смели и могъщи дори от фантастични образи като Батман и Супермен, за които децата ни трябва да знаят. Историята ни не трябва да е само задължителен предмет в училище, а атрактивна тема за малките читатели от най-ранна възраст. Така се изгражда национално самочувствие и се величаят образи, които да са пример в живота. В днешното време имаме спешна нужда от припомняне на делото и жертвоготовността на предците ни", казва заместник-кметът Мирослав Боршош.

"Работата по книгата започна през 2021 година, когато със специална програма Столична община отбеляза 200 години от рождението на Раковски. Поканихме Марин Бодаков да я напише. Той веднага предложи Раковски и неговата героична история да бъдат представени в диалог с неговия малък приятел - 9-годишния Андрей Младенов. За илюстратор на изданието поканихме художника Ясен Григоров, научен редактор е доц. д-р Катя Станева, редактор на изданието е Зорница Христова, която довърши книжката, след като Марин внезапно ни напусна", разказва директорът на дирекция "Култура“ на Столична община Биляна Генова.

Документите, включени в изданието, са предоставени от Националната библиотека. Книгата е инициатива на Столична община и изцяло финансирана с общински средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пппп

    12 3 Отговор
    А за тиквата кога ще има комикс
  • 2 Псевдоним

    5 4 Отговор
    Точно Раковски някакси не кореспондира със "супергерой".
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 3 Отговор
    Опростачването на нацията върви с пълна пАра‼️
  • 5 Сандо

    11 0 Отговор
    Комиксите отговарят на съвременните умствени способности на децата.Не могат да се справят с текстовете от книгите,ще ги мъчат поне с комикси да се оправят.Тенденцията е да ги докарат до ниво да не се затрудняват с менюто по кръчмите и бележките от касите.А,и да нямат проблеми с рекламните материали.Евроатлантическо бъдеще!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор
    Да очакваме ли
    " Левски- човекът паяк"
    "Бенковаки- сйпермен"
    "Райна - жената котка"
    ..........

    Коментиран от #7

  • 7 провинциалист

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не, защото целият ни политически елит в новата ни история не може да се пребори за "Човекът-задник".
  • 8 Точно това ни е нужно!

    1 7 Отговор
    Дано по често се появяват такива четива за деца, че поколения наред учат съвсем изкривена история, писана от политици, а не от историци. Делото на Раковски не само като революционер, а и като историк, което изобщо не се споменаваше в учебниците, защото не "пасваше" на фалшификациите е забележително, но има още достатъчно много възрожденци и герой, които заслужават да бъдат изучавани.