6260

Фестивал CULTURAMA продължава с богата и пъстра програма през септември

  • фестивал-
  • culturama-
  • програма-
  • ина кънчева

Музиканти и групи от България, Франция, Испания, Англия и Германия ще завладеят пространствата в София

Фестивал CULTURAMA продължава с богата и пъстра програма през септември - 1

Четвъртото издание на фестивал CULTURAMA продължава с богата и атрактивна програма през септември. Популярни музиканти и групи от България, Франция, Испания, Англия и Германия ще гастролират пред софийската публика по покана фондация „Културни перспективи“ и оперната певица Ина Кънчева и перкусионистката Василена Серафимова. Изключителните артисти, гостували на световни сцени, ще представят своите пърформанси на интересни и нестандартни места в столицата.

Първото септемврийско събитие от програмата на CULTURAMA е концертът BACH MIRROR / БАХ ОГЛЕДАЛО, носещ името на втория албум на френския пианист Тома Енко и българската перкусионистка Василена Серафимова. Вдъхновени от музиката на Й. С. Бах, двамата млади артисти продължават пътят на изкуството му и отново го преоткриват. Тома и Василена свирят и играят с музиката на Бах като две деца, които скачат в локва – единствено заради забавлението да гледат в нея отражението на облаците и небето, които непрестанно се променят. И когато всичко изведнъж спира, слушателите се оказват зашеметени на ръба на една бездна, далече, много далече от обикновената почит – свободата и красотата са ги спечелили напълно. BACH MIRROR е въодушевяващ вихър, а любителите на музиката могат да му се насладят на 20 септември в атриума на Квадрат 500 – Национална галерия.

Програмата на фестивала продължава на 21 септември отново в атриума на Квадрат 500 със СВЕТУЛКИ – концерт на Тома Енко Джаз Трио. Представлението добре илюстрира двойствеността, която съществува в композициите на Тома Енко: изследване на светлината и тъмнината. Произведенията пресъздават нощни влакове (Train de Nuit), призраци (You're Just a Ghost) и очарователни пустини (Wadi Rum), но в дълбините на своите мрачни и меланхолични аспекти музиката обхваща светещи, богати мелодии. Обвита в сънлив воал, тя пламти със собствена мистерия. Там се крие величието на тази музика: мощният разказ, оголената честност на музикантите, силата на поглъщащата им страст и интензивността на изпълнението им. Изкуството на триото изплува в пълен блясък. Музикалната и човешка емпатия, която свързва тримата главни герои на това приключение, е повече от налична: тя е осезаема и софийската публика ще може да я почувства.

Уникална музикална колаборация събира българското сопрано Ина Кънчева, зашеметяващите CLAIR-OBSCUR SAXOPHONE QUARTET и яркия съвременен музикант, който лесно и умело борави с голямото разнообразие от форми – Антони Дончев в пърформанса ЕДНА МАГИЧНА ВЕЧЕР. Основният фокус на берлинския квартет Clair-obscur е камерната музика. С подкрепата на своя ментор и учител – проф. д-р Фридеман Вайгъл, те се превръщат в популярен ансамбъл, който свири на места като Филхармонията в Берлин и Карнеги хол в Ню Йорк. Групата се концентрира не само върху оригинални произведения, написани за саксофонен квартет, но и значително разширява и обогатява репертоара си с неочаквани транскрипции и зашеметяващи аранжименти. ЕДНА МАГИЧНА ВЕЧЕР ще преживеем заедно с Ина Кънчева, Антони Дончев и Clair-obcur на 22 септември във великолепната Ботаническа градина, София.

Опит и неизчерпаем плам са стълбовете на дръзката и новаторска група Anches Hantées, непрекъснато създаваща учудване и вълнение в своята публика. Техният концерт ОПЕРА БЕЗ ДИВА ще се състои на 23 септември в БАР ГРАДИНА ТАБАКО със специалното участие на Ина Кънчева, сопран и Василена Серафимова, маримба. С репертоар от изключителни транскрипции и оригинално написани за тях произведения, квартетът е модел на елегантност и се откроява с неоспоримите качества на всеки от своите членове, както и с артистичната си сплотеност, която е една от най-завършените в света на камерната музика. Триумфът е за публиката, която винаги приема с отворени обятия интерпретациите на четиримата музиканти, водени от удоволствието да свирят, дават, споделят и изобретяват.

Програмата на фестивал CULTURAMA продължава с френската група Cabaret Contemporain, която ще можем да чуем на 25 септември в Бар Паваж, ул. ,,Ангел Кънчев" 9. Петимата музиканти от групата свирят електронна музика с акустични инструменти. Така можем да танцуваме върху музика, създадена от истински инструменти, а не само от машини. Изкуството на Cabaret Contemporain притежава същата интензивност на музика, създадена за дансинга на клубове и фестивали. Единствената разлика е, че тяхната музика не се изпълнява от машини или софтуер, а от акустични инструменти. Всички любители на клубната музика са добре дошли на събитието, в което градинката около Бар Паваж ще се превърне в истински фестивал на музиката и танците.

Страхотна изненада в тазгодишното издание на фестивал CULTURAMA е участието на зашеметяващите Los Saxos Del Averno (Саксофонистите от Ада). Пещерно R&B, изпълнено с латиноамерикански и високи дози рок, който „ще разбие подметките на обувките ви“ преди края на всеки концерт обещават на публиката музикантите от испанската банда. Los Saxos Del Averno се раждат като стратосферен квартет от саксофони, който придружава рок групата Ginferno. Заедно те печелят наградата за „Най-добър албум на световната музика“ на „VI награди за независима музика 2014 г.“ и обикалят цяла Испания като една от групите, избрани в „Girando Por Salas“. През 2015 г. те започват да си сътрудничат като гост-метъл секция с други фантастични групи като The Limboos във Funtastic Drácula Carnival или в албуми на групи като Andrés Herrera „Pájaro“, „He matado al Ángel“, „Somewhere, somehow“ на Julián Maeso, на последния диск "Motel llamado mentira" на Винила Фон Бисмарк и много други. Мотивирани от всички тези проекти, те решават да се издигнат от „Aда“, за да се консолидират като независима група и да започнат да правят собствена музика. Los Saxos Del Averno (Саксофонистите от Ада) ще можем да слушаме на 27 септември в градината на Шипка 23 и на 28 септември в Кино Кабана.

Грандиозен финал на музикалната програма на фестивал CULTURAMA е концертът SEQUENZA на DJ Chloé и перкусионистката Василена Серафимова. Започнатo като one-off сътрудничество през 2017 г., музикалното партньорство между френската композиторка на електронна музика и българската перкусионистка и композиторка се подновява паралелно на живо и в студиото. Безпрецедентна и взираща се в бъдещето среща обединява машини с перкусии, електрониката с акустиката. След повече от две години турне в цяла Европа, включително участия в най-престижните фестивали (Musiq3, Days Off, Verbier Festival, Festival de Musique de Menton), тяхната музика става все по-рафинирана. Клое и Василена преоткриват собствения си репертоар и усъвършенстват стила си, а за да надгради всички вълнуващи творчески пътища през последните години, техният албум SEQUENZA бе издаден от Lumière Noire Records през есента на 2021 г. Вълнуващият пърформанс на DJ Chloé и перкусионистката Василена Серафимова ще видим на 29 септември в Кино Кабана.

Последното събитие от фестивал CULTURAMA е посветено на най-малките – премиера на най-новия проект на фондацията -детската музикална книга „Музиката Е“, която е посветена на на елементарната теория на музиката. Поезията е на Донка Райчева, илюстрациите на Чел Дарне, а музиката на Василена Серафиможа, която заедно с Антони Дончев ще импровизира пред публиката.

„CULTURAMA 2022 е близо до хората, като излиза от концертните зали и се представя в барове, градини и нестандартни места за срещи. Град пълен с артисти! CULTURAMA провокира с актуални творчески тенденции и новаторски изпълнителски практики. CULTURAMA e за тези, които няма да пропуснат партито и ще се забавляват с музиката сред приятели; за преследвачи на емоции, които празнуват музикалните си изкушения; за ценители на радостта от живота. Елате и се наслаждавайте!“, приканват организаторите.

Фестивал CULTURAMA е част Календар на културните събития на Столична община за 2022 г.

Билети за концертите от фестивал CULTURAMA могат да бъдат закупени на epaygo.bg, на касите на EasyPay и на място преди събитията.

ЗА КУЛТУРАМА

КУЛТУРАМА e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това четвърто издание на фестивала отново стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

ЗА ИНА КЪНЧЕВА

Ина Кънчева е творец, който очарова и завладява публиката със своята музика. Оперна певица с умение да се превъплъщава, тя пее с лекота и споделя по изненадващо естествен начин радостта си от пеенето. Широкият ѝ диапазон и цветови спектър на драматичния ѝ колоратурен сопран се проявяват в богатия и вокален репертоар – от барок през белканто до изкуството на песента. Гласът ѝ с виртуозност пресъздава музикалните партии по новому и сътворява единствени по рода си ярки интерпретации.

Наред с изявите ѝ в оперни театри като Ковънт Гардън (Лондон), Миланската „Ла Скала“, Кралската датска опера (Копенхаген), Операта „Кралица София“ (Валенсия), Филхармоничния театър (Верона), тя редовно участва в международни музикални фестивали, между които Музикален Фестивал на Амброне (Франция), Кастел де Перелада (Испания), Ландмарк Фестивал (САЩ), Росини Опера Фестивал (Италия), Фестивал Мистерия Паскалия(Полша), Фестивал Роямон (Франция), Музикален Фестивал Острава (Чехия), Бейтедин Фестивал (Ливан), Фестивала „Изкуството на Барока“ (България), Международен Фестивал Пражка Пролет(Чехия), Музикален Фестивал на Реймс (Франция).

Наред с международната ѝ оперна и концертна дейност Ина Кънчева получава важни творчески импулси от оперни знаменитости на нашето време като Красимира Стоянова, Анна Томова-Синтова, Монсерат Кабайе и усъвършенства музикалното си дарование в майсторските класове на Райна Кабаиванска, Ренато Брузон, Лео Нучи, Анна-Луиза Чова, Джанлуиджи Джелмети.

Един от големите приоритети на Ина Кънчева е насърчаването на даровити млади артисти. В качеството си на директор на фондация „Културни перспективи” тя от години подпомага национални и международни културни проекти и отпуска стипендии. Освен това тя продуцира и издава няколко музикални книги за деца и се ангажира в областта на ранното музикално възпитание на певчески надарени деца.

Фестивал CULTURAMA продължава с богата и пъстра програма през септември

ПРОГРАМА на фестивал CULTURAMA

10.08.2022 19:00 Consone Quartet / Консоне квартет & Ина Кънчева, Триъгълна кула

11.08.2022 19:00 Consone Quartet / Консоне квартет & Ина Кънчева, Етнографски музей, Пловдив

20.09.2022 19:00 BACH MIRROR Thomas Enhco & Vassilena Serafimova / „Бах Огледало“ Тома Енко & Василена Серафимова, Квадрат 500, Атриум

21.09.2022 19:00 Thomas Enhco Jazz Тrio / Тома Енко Джаз Трио, Квадрат 500, Атриум

22.09.2022 19:00 ONE ENCHANTED EVENING Claire-Obscure & Ina Kancheva, Antoni Donchev / „Една магична вечер“, Клер Обскюр саксофон квартет & Ина Кънчева, Антони Дончев, Университетска ботаническа градина

23.09.2022 19:00 OPERA SANS DIVA, Quatuor Anches Hantées / „Опера без Дива“, Квартет Аншанте, Табако – Бар градина

25.09.2022 19:00 Cabaret Contemporain / Кабаре Контемпорен, Бар Паваж

27.09.2022 19:00 Los Saxos del Averno / Саксофонистите от Ада, Шипка 23

28.09.2022 19:00 Los Saxos del Averno / Саксофонистите от Ада, Кино Кабана

29.09.2022 19:00 SEQUENZA, Chloé &Vassilena Serafimova / „Секвенца“, Клои & Василена Серафимова, Кино Кабана

01.10.2022 11:00 „МУЗИКАТА Е…“ ПРЕМИЕРА на детска книга с музика


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА