Last news in Fakti

17 Август, 2022 14:42 1 841 14

Откриха нов храм на Перперикон

  • перперикон-
  • храм-
  • проф. николай овчаров

Отделените от община Кърджали средства обаче няма да стигнат за разкриването на храма и той ще остане да зимува в незавършен вид, посочва проф. Овчаров

Откриха нов храм на Перперикон - 1
Снимка: БГНЕС

Археолозите откриха на Перперикон нов храм, съобщава БТА. По думите на професор Николай Овчаров, той е само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказание, че ще завладее света. На места зидовете са оцелели до почти 3 м височина, което прави новооткритата сграда една от най-запазените постройки, намирани досега на Перперикон, коментира археологът.

Според проф. Овчаров, вече може да се каже, че край древния скален олтар на Дионис през римския период (3-4 век) се е оформил цял сакрален комплекс от храмове, посветени на различни тачени тогава божества. Такива са Тракийският конник и източният бог Митра, на които са изградени отделни светилища. Тепърва ще се определя на кой бог е бил посветен новооткритият храм. От своя страна специалистът по антична археология доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт към БАН, това е уникален сакрален ансамбъл, който е единствен по рода си в България.

Отделените от община Кърджали средства обаче няма да стигнат за разкриването на храма и той ще остане да зимува в незавършен вид, посочва проф. Овчаров и призова служебното правителство да отпусне поне част от предвидените в националния бюджет средства за археологическо проучване на Перперикон през 2022 г.

Досега е разкрита източната страна на сградата, като в нея се очертават два периода - езически и след приемането на християнството. Преди християнството тук са извършвани жертвоприношения и гадателства, за което свидетелства оформения в скалата олтар с дупка за отичане на кръвта на жертвените животни. След християнизацията, в началото на 5 век, езическото светилище е зарито, както и останалите капища, с пръст и превърнато в склад за съхранение на глинени делви за зърно, допълва професор Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само да попитам

    6 3 Отговор
    законните иманяри кога ще открият някакво ново златно или сребърно съкровище,а не само да пускат със 20 30 дена закъснение за открития на някакви храмове и стени а златните неща да биват продадени на когото трябва а не на държавата
  • 2 Отврат

    8 3 Отговор
    Пак ли извадихте герберасткия по мияр ?

    Коментиран от #5

  • 3 рамбо

    8 3 Отговор
    Тоя тарикат продължава с фалшивите си "открития" само и само за да оправдае милионите хвърлени за неговите разкопки. Свикна да му наливат пари и когато някой се осмели да му спре кранчето, както направи Минеков, настава голямо плюене и рев как едва ли не културата в България загивала
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 сила

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Отврат":

    очаквам най после да открие мумията на прословутия дедо на Тиквата......да си го сложи в златен саркофаг на двора в Банкя
  • 6 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    За тоя плавник Храм е само банкя със жрез мутропитека!
  • 7 Доц.Врачка Шашкънлиева социаленпроктолог

    6 2 Отговор
    на Боко Тиквата ll
    Три века преди Христа !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Денислав

    6 1 Отговор
    Тоя Тиквата го направи професор за усърдно близане.
  • 10 Пламен

    7 0 Отговор
    Да го питам тоя псевдопрофесор, намери ли дипломата на вожда си Боко Тиквата - виден български крадец и похотливец от село Банкя от началото на ХХI век ?
  • 11 Бай Хюсеин

    5 1 Отговор
    Как няма да стигнат средствата нали @бщината събра две години назад данъците за имоти и МПС та.
  • 12 4863

    4 0 Отговор
    Овчаров пак във вихъра.Кой е казал че на този олтар Александър Македонски е получил предсказание,че такива кръгли олтари има и другаде.Че разкопа цялата планина това е вярно,никой не отрича,ама че съчини куп истории също е истина.Сега ще измисли храмове и за всички богове.Трябва да му се признае в България няма по-голям съчинител от него.
  • 13 Коко

    2 0 Отговор
    Овчаров пак ще похарчи много пари. А ни чака тежка зима. Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват.
  • 14 Овчароооов,

    0 0 Отговор
    а улиците в Кърджали ти ли ще ги асфалтираш?