Last news in Fakti

23 Август, 2022 11:13 2 251 0

Представят най-новата книга на Теодора Димова на "Аполония"

  • теодора димова-
  • нов роман-
  • аполония-
  • не ви познавам

Романът "Не ви познавам" разказва за внуците на жертвите и палачите от "Поразените"

Представят най-новата книга на Теодора Димова на "Аполония" - 1
Снимка: БГНЕС

Теодора Димова написа продължение на "Поразените" - романът, който спечели престижната френска литературна награда "Фрагонар", както и приза за Роман на годината на Фонд "13 века България",.

Съдбите на "Поразените" от мракобесната идеология на близкото минало отново отекват в "Не ви познавам", чиято предпремиера ще бъде на "Аполония" (29 август-5 септември) в Созопол. Той ще излезе с логото на издателство "Сиела" до края на 2022 г., пише "Сега".

В "Не ви познавам" една от внучките на главните героини в "Поразените" ще трябва да се изправи пред друго зло. Кървавият терор на миналото е видоизменен, еволюирал, но ядрото му е същото. Децата и внуците на палачите продължават да бъдат палачи, децата и внуците на жертвите продължават да бъдат жертви. А прочитът на историята отново е подчинен на прогнила координатна система. Има ли обаче изход от омагьосания кръг, в който се е превърнал животът ни, пита дъщерята на Димитър Димов?

Откъси от романа ще бъдат представени от актьора и режисьор Стоян Радев на 1 септември от 18:00 ч. в Художествена галерия – Созопол по време на Празниците на изкуствата "Аполония", а самата писателка ще разкаже малко повече подробности за работата си по романа и неговото излизане.

Теодора Димова е сред най-популярните български писатели днес, авторка е на романите "Емине", "Майките", "Адриана" и "Марма, Мариам", както и на повестта "Последният рожден ден". Само "Майките" има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. "Поразените" излезе на френски в началото на 2022 г. в превод на Мари-Врина Николов. Последният засега роман на Димова ще се превърне и във филм, след като през януари режисьорът Петър Попзлатев спечели субсидия от Националния филмов център със своя проектосценарий за екранизацията му.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА