Last news in Fakti

1 Септември, 2022 10:00 993 0

Панаир на виното в Белград отваря врати днес

  • сърбия-
  • република северна македония -
  • албания-
  • панаир-
  • вино-
  • отворени балкани

Първият международен панаир на виното "Винена визия на Отворени Балкани", под егидата на правителствата на Сърбия, Република Северна Македония и Албания като част от инициативата "Отворени Балкани", се открива днес

Панаир на виното в Белград отваря врати днес - 1
Снимка: Shutterstock

Първият международен панаир на виното "Винена визия на Отворени Балкани", под егидата на правителствата на Сърбия, Република Северна Македония и Албания като част от инициативата "Отворени Балкани", ще бъде открит днес в присъствието на президента на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Албания, Република Северна Македония и Черна гора - Еди Рама, Димитър Ковачевски и Дритан Абазович, предаде Танюг.

Тържественото откриване на панаира, който ще продължи до 4 септември, е планирано за 13 часа в зала 1 на Белградския панаир.

В панаира участват близо 400 изложители и винопроизводители от над 20 държави. Повечето от тях ще бъдат от страните от региона - Сърбия, Република Северна Македония, Албания, но ще има и участници от Централна Европа, Южна и Северна Америка.

Само от Сърбия, Северна Македония и Албания ще участват над 230 изложители. Участват и изложители от Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Италия, Франция, Аржентина и Чили.

Вината ще бъдат оценявани от 25 международни съдии, петима от които са със званието „master of wine“. Панаирът ще събере най-добрите винопроизводители в региона и ще популяризира Балканите като все по-популярна винена и туристическа дестинация.

Това е конкретна стъпка в постигането на целта на инициативата "Отворени Балкани" - общ пазар, включващ свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги, посочват организаторите.

Президентът Вучич приветства участниците в предстоящия панаир и посочи, че той е възможност за всички гости да опознаят Балканите по правилния начин.

Скъпи приятели, очакваме ви на събитието "Винена визия на Отворени Балкани"! Белград отвори сърцето си за всички гости, които в следващите дни ще опознаят нашите Балкани и най-доброто, което те предлагат. Добре дошли в Белград, написа президентът на Сърбия в Инстаграм.

В допълнение към четиридневния панаир президентът Вучич и министър-председателите на Албания Рама и Северна Македония Ковачевски ще председателстват среща на върха в Белград на 2 септември като част от инициативата "Отворени Балкани“.

Срещата на върха ще се проведе в двореца "Сърбия" и на нея ще присъстват министър-председателят на Черна гора Дритан Абазович, председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зоран Тегелтия, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто и министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА