Last news in Fakti

3 Септември, 2022 14:34 1 169 0

Глен Клоуз ще бъде председател на журито на кинофестивала в Сан Себастиан

  • глен клоуз-
  • председател-
  • жури-
  • кинофестивал-
  • сан себастиан

Това ще бъде седемдесетото издание на форума

Глен Клоуз ще бъде председател на журито на кинофестивала в Сан Себастиан - 1
Снимка: БГНЕС

Американската актриса Глен Клоуз е обявена за председател на журито на официалната секция на кинофестивала в Сан Себастиан, Испания, съобщи сайтът Дедлайн, предаде БТА.

Седемдесетото издание на форума ще започне на 16 септември и ще продължи до 24 септември.

Към Клоуз ще се присъединят френската кастинг-режисьорка и режисьорка Антоанет Була, датската режисьорка Теа Линдебург, аржентинският продуцент Матиас Мостейрин, испанската писателка Роса Монтеро, режисьорът от Лесото Лемоханг Джеремая Мосезе и исландският режисьор Хлинур Палмасон.

Журито присъжда наградите "Златна раковина" за най-добър филм и "Сребърна раковина" за най-добър режисьор, най-добро актьорско изпълнение във водеща роля, най-добро актьорско изпълнение в поддържаща роля, както и отличия за операторско майсторство и сценарий.

Наградите ще бъдат обявени и връчени на гала закриването на фестивала на 24 септември.

За последно Глен Клоуз гостува в Сан Себастиан през 2017 г. със "Съпругата", който ѝ донесе осма номинация за "Оскар".

По-рано беше оповестено, че испанският режисьор Алберто Родригес ще открие фестивала с филма си "Затвор 77", който ще бъде прожектиран извън конкурсната програма.

След като приключи задълженията си като член на журито на кинофестивала във Венеция, носителят на Нобелова награда и "Пулицър" Казуо Ишигуро ще бъде в Сан Себастиан за представянето на филма "Да се живее" ("Living"), на който е сценарист. Режисьор е Оливър Херманус, а главната роля е поверена на Бил Наи.

Продукцията е англоезична адаптация на класиката "Икиру" (1952) на режисьора Акира Куросава.

По-рано през годината беше съобщено, че с почетни награди "Доностия" за цялостно творчество ще бъдат удостоени режисьорът Дейвид Кроненбърг и актрисата Жулиет Бинош.

Международният филмов фестивал в Сан Себастиан се организира ежегодно от 1953 г. и се счита за един от най-престижните в Европа. Проявата няколко пъти се е превръщала в платформа за емблематични премиери в световното кино. В рамките на форума се състоя европейската премиера на "Междузвездни войни" и светът видя за първи път легендарния филм "Север-северозапад" (1959) на Алфред Хичкок.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА