Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 15:58 2 183 17

Филмът на Тео Ушев „Ф1.618“ влиза в киносалоните у нас (ВИДЕО)

  • теодор ушев-
  • тео ушев-
  • премиера-
  • кино-
  • ф1.618

Премиерата на филма у нас ще бъде на 24 ноември, където ще присъства целия екип

След като предизвика фурор на откриването на Синелибри 2022, зрелищната приключенска антиутопия „φ1.618“, пълнометражен дебют в игралното кино на световноизвестния аниматор Теодор Ушев, влиза в киносалоните в цялата страна на 25 ноември. Вече е известна основната визия – също дело на режисьора, която ще съпътства разпространението на филма.

От днес зрителите могат да се насладят и на официалния трейлър на „φ1.618“. Продуценти на трейлъра са Перипетея, Мувименто и Bravo Charlie.

Непосредствено преди датата на разпространението, на 24 ноември в The Mall от 19:00 ч., ще се състои официалната национална премиера на филма със снимки на червения килим и с участието на целия екип! За най-нетърпеливите зрители филмът ще бъде излъчен още на 24 ноември в съседните зали в The Mall. Те ще имат възможност да закупят билети и да минат по червения килим заедно с любимите си актьори.

Сценарият на „φ1.618“ е дело на Владислав Тодоров - автор на романа „Пумпал“, вдъхнал живот на филма; оператор е Емил Христов, а продуцент от българска страна е Орлин Руевски. В образите на Криптон и Гаргара ловко се превъплъщават актьорите Деян Донков и Мартина Апостолова, партнира им цяло съзвездие от актьори и публични фигури като Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Николай Станоев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Дуев, Китодар Тодоров, Георги Лозанов и др. Филмът е майсторски монтиран и изпипан до последния специален ефект, а в игралните кадри са имплементирани впечатляващи анимационни фрагменти, запазена марка на Теодор Ушев.

За филма:

„φ1.618“ потапя зрителя в мистериозния свят на биотитаните - микронация от безсмъртни, биологически съвършени хора. Заради растящата токсичност на планетата Земя те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази страховита и завладяваща постапокалиптична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат хода на историята. Ще изживеят множество приключения в постоянна надпревара с времето и в неизбежна битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Филмът на Тео Ушев „Ф1.618“ влиза в киносалоните у нас (ВИДЕО)



„φ1.618“ е дързък и ироничен сюрреалистичен експеримент, едновременно брутален и нежен, сериозен и забавен, осъдителен към бездуховния свят, но и изпълнен с надежда, че спасение има. Филмът беше част от селекцията на Фестивала за ново кино в Монреал и пожъна възторжени отзиви от кинонаблюдатели и зрители, които го определиха като „фантастичен филм с потенциал да стане култов“. По думите на Рамин Ханджани „φ1.618“ е „пречистващо пътешествие, което може да напомни на зрителите за главните герои от творбите на Алехандро Ходоровски, без да засяга всички екстремни елементи в тях.“ Според Реда Бенкула филмът на Ушев изобличава свят, устремен към своето унищожение. Ако специалните ефекти са умишлен кич, то те служат и като препратка към наследството от комунистическата епоха. Тоталитаризмът, който режисьорът заклеймява, е храна за размисъл в контекст, в който краят на света във „φ1.618“ съвпада с кризата, която преживяваме в момента.“

Световната премиера на „φ1.618“ е на 23 ноември в рамките на фестивала "Black Night Film Festival" в Талин, Естония. (PÖFF е ежегоден филмов фестивал от А класа, който се провежда от 1997 г. насам.) От 25 ноември филмът тръгва по кината в цяла България. А преди броени дни се състоя премиерата на провокативното парче на Иво Димчев „Еротична звезда“, което ще ви пренесе в „корпореалната“ атмосфера на „φ1.618“. В клипа са използвани кадри от филма, в който Димчев също има участие.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съветски войник

    10 0 Отговор
    А едно време, какво съветско кино имаше …
  • 2 ПОЛИТ КОРЕКТ

    5 8 Отговор
    ИМА И ФИЛМ С ЛИДЕРА НА ВЪЗРАЖДАНЕ НО НЕ Е ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИ
  • 3 честен ционист

    15 0 Отговор
    Хахаха, оная сатанистка от ДБ и тя се мерна в трейлъра.
  • 4 Ще бъде

    12 0 Отговор
    Нещо като гавра с труп! 😂
  • 5 φ1.618

    4 0 Отговор
    Фи...
  • 6 Уважаеми

    19 0 Отговор
    Зрителю , отново има да се чудиш и маеш , кой дава пари за такива щуротии ! И ще установиш , че специалните ефекти не да преднамерено кичозни , а са си типично некадърни , по нашенски !
  • 7 Спилбърг

    18 0 Отговор
    Другарят Тео направо се е олял. Мешал Лудия Макс, Чапи и Блейд рънър и накрая станала една БГ прокисната боза.
  • 8 ДЕ А

    10 0 Отговор
    Само затъпяват хората с подобни де билщини
  • 9 пери

    2 1 Отговор
    Много завладяващо заглавие. Много публика ще привлече...
  • 10 Дааа

    19 0 Отговор
    С удоволствие няма да го гледам! Ушев е безродник и сатанист.
  • 11 БгТопИдиот

    8 0 Отговор
    Местя го пак за евроатлантика Гушев и неговото псевдоизкуство.
  • 12 Тео,,,,,,,,,,

    7 0 Отговор
    гледай си ушите
    Полутворчеството вече не се котира
  • 13 Eдин

    1 0 Отговор
    Дано да не е същата "боза" като предходния ! Ха дано ама надали! Питам се колко трябва да си "болен" за такива фантасмагории - граничещи с тъпотия!
  • 14 Оая

    1 0 Отговор
    Мижав интерес!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фалко

    1 0 Отговор
    От 3 пфайзера и Ушев изперка , та чак направи римейк на филм от 1986 сделан в СССР .