Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 14:01 895 0

Първата професионална Playback театрална компания в България е домакин на Европейски театрален фестивал с гости от цял свят

  • плейбек-
  • playback-
  • фестивал-
  • цвета балийска

Playback спектакълът е интерактивен, импровизационен театър, който се случва само тук и сега и никога не се повтаря

Първата професионална Playback театрална компания в България е домакин на Европейски театрален фестивал с гости от цял свят - 1

„Тук и сега“ е първата професионална Playback компания в България и тази година посрещат театрални компании от цял свят за Европейски Playback театрален фестивал в София 2022 “Корени и криле”, който ще се проведе от 17-20 ноември в Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”. Като част от вечерната програма на фестивала ще имаме възможността да се насладим на изпълненията на 9 Playback театрални компании от 7 страни - България, Унгария, Изрaел, Нидерландия, Норвегия, Русия, Швеция, Швейцария.

Playback спектакълът е интерактивен, импровизационен театър, който се случва само тук и сега и никога не се повтаря. Драматургът е животът, а сценарият- историите на хората от публиката. Корените му са в Психодрамата на Джейкъб Морено. Затова, Playback театърът освен, че забавлява – провокира чувства, мисли, асоциации и спомени у зрителя. Playback представлението е преживяване, което не може да бъде описано – първо, защото всяко представление е уникално и второ, защото всеки участник го преживява по различен начин. Диалогът е спонтанен, музиката – създадена в момента специално за всяка история. Социално ангажиран театър, който е забавен, вади ни от зоната на комфорт и ни помага да видим живота от друг ъгъл. Публиката е съ-участник в представлението, но всеки присъстващ има избор – дали да е само зрител или да е участник.

„Тук и сега“ е първата българска група член на International Playback Theatre Network с над 350 представления в страната и чужбина. Основан е през януари 20l3r. от Цвета Балийска – актриса, режисьор, психодраматист и преподавател. Тя е обучена от основателя Джонатан Фокс (САЩ), а от 2018 г. Цвета е акредитиран playback театрален преподавател (APTT, Center for Playback Theatre, USA).

През 2022 г. се навършват 47 години от създаването на Playback театъра. Световната му история е богата и мащабна, има хиляди групи по целия свят.

Цялата информация за програмата на фестивала може да намерите тук: https://eptg2020.eu/.

Линк към билети за 19.11.22 г. :

19.11.2022, 18:00 "VOZDUH", Russia, Ukraine, Izrael, Germany, UK- Hall 1 https://bit.ly/3zthqwo

"To be continued...", Netherlands - Hall 2 https://bit.ly/3WjZApu

Playback Theatre “Tell me”, Bulgaria - BAR SCENE https://bit.ly/3DHwMiv

"Theatre X", Sweden - Hall 1 https://bit.ly/3UtfZGH

Playback Theatre "Storycatchers", Bulgaria- Hall 2 https://bit.ly/3SSdhJw

Playback Duo “WHY NOT”, Russia- BAR SCENE https://bit.ly/3WfLIfX


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА