Last news in Fakti

1 Август, 2013 10:16 1 983 0

Откриха златни накити в могилата на Брестовица

  • златни накити-
  • могилата-
  • брестовица

Сензационни открития направиха археолози по време на разкопките на могилата край село Брестовица, което е част от община “Родопи”. Там продължават интензивните дейности по разкриването на обекта. След откритите два гроба в могилата, е разкрит трети. В него са намерени златни накити. Гробът е от 1 век след Христа и е на знатна жена от виден тракийски род, за която се предполага, че може да е съпруга на владетел. Ритуалът на нейното погребение е бил с изгаряне. В гроба са намерени дървено сандъче с апликации, две бронзови ключалки с формата на божество и закопчалка. В сандъка има и два златни накита от масивно злато - брошка с филиграм и касетъчен емайл със запазена златна игла на обратната страна на брошката.

Вторият накит представлява висулка за захващане на коса – вид шнола, която има формата на полусфера и е украсена със златни топчета. В гроба са намерени и три стъклени балсамария, в които са се съхранявали парфюми и благовонни масла. Намерена е и бронзова патера – съд за баня с дръжки.

Проучването на Памук могила продължава, като вече повече от половината е разкрита. Кметът на община „Родопи” Пламен Спасов  е осигурил багер, който всекидневно извършва дейности по разкриването. Осигурена е и охрана, за да се гарантира сигурността на археолозите и откритите антики.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА