25 Ноември, 2022 13:30 922 0

Басът Димитър Станчев празнува 50 години творческа дейност на сцената на Софийската опера

  • софийската опера-
  • концерт-
  • бас-
  • димитър станчев

На 10.12. 2022 г. именитият бас Димитър Станчев ще чества 50-годишната си творческа дейност на сцената на Софийската опера.

Басът Димитър Станчев празнува 50 години творческа дейност на сцената на Софийската опера - 1
Снимка: Софийската опера

На 10.12. 2022 г. именитият бас Димитър Станчев ще чества 50-годишната си творческа дейност на сцената на Софийската опера. Забележителната кариера на този артист започва след дипломирането му през 1973 година в НМА „Проф. Панчо Владигеров при Петър Щърбанов и Чавдар Хаджиев и преминава през ярките превъплъщения на много и различни образи от класическия оперен репертоар.

Интерпретираните с ярко актьорско и вокално майсторство над 60 централни роли са удивлявали почитателите му през годините и той е оставил ярка следа в репертоара на Софийската опера. Част от оперите, с които той оставя ярък спомен в зрителите са „Мефистофел“ от Ариго Бойто, „Фауст“ от Гуно , „Ернани“ от Верди, Пимен и Варлаам от „Борис Годунов“, „Дон Жуан“ и „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, „Евгений Онегин“ и „Дама Пика“ от Чайковски и др.
Димитър Станчев участва активно и в изпълнения на кантатно-ораторни произведения на Бах, Хендел, Моцарт, Верди, както и в произведения от съвременни български и чужди автори. Пял е редом с Роберто Скандюци, Ренато Брузон, Катя Ричарели, Гена Димитрова, Асен Селимски, Лиляна Барева и др. Гастролирал е със спектакли на Софийската опера в Япония и в различни театри на Европа и Америка.

Станчев продължава да участва в репертоара на театъра.

С всеотдайност играе и в спектакли за малките зрители. Толкова дълъг творчески живот имат малцина оперни творци. Станчев е удостоен с приза „Златна лира“.

Програма за концерта на Димитър Станчев включва:

Първа част:
„Норма“- Джакомо Пучини, „Увертюра“
„Атила“ – Джузепе Верди, „Дует на Атила и Ецио“
„Севилският бръснар“- Джоакино Росини, „Квинтет на Фигаро, Розина, Граф Алмавива, Доктор Бартоло и Дон Базилио“
„Манон Леско“ – Джакомо Пучини, „Интермецо“
„Лучия ди Ламермур“- Гаетано Доницети, „Секстет на Лучия, Алиса, Едгардо, Артуро, Енрико и Раймондо“
„Мойсей“- Джоакино Росини, „Финал на Анайде, Мария, Елисеро и Мойсей“
Втора част:
„Бохеми“- Джакомо Пучини, „Второ действие“
Солисти, оркестър и хор на Софийската опера
Диригент : Паоло Андреоли


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА