Last news in Fakti

8 Декември, 2022 13:58 1 098 2

И оперният театър "Ла скала" стана жертва на нападение от екоактивисти (ВИДЕО)

  • ла скала-
  • милано-
  • опера-
  • екоактивисти-
  • акция

Активисти заляха входа на "Ла скала" часове преди откриването на новия оперен сезон

И оперният театър "Ла скала" стана жертва на нападение от екоактивисти (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Климатични активисти заляха с боя входа на оперния театър "Ла Скала" в Милано, предадоха световните агенции. Протестната акция бе на организацията „Последно поколение“, а целта на активистите беше да се привлече общественото внимание върху климатичните промени и недостатъчните усилия на властите за борба с тях, предадоха Франс прес и АНСА.

Според фотограф на Франс прес участниците в акцията са били петима. Атаката е била извършена рано сутринта вчера. Нападението става в момент, в който вниманието на журналисти и фоторепортери е насочено върху оперния театър, където снощи бе открит новият оперен сезон с операта „Борис Годунов“ на руския композитор Модест Мусоргски.

По време на протестната акция на климатичните активисти двама души са държали ленти с надпис „Последно поколение – не на газа и въглищата“.

"Решихме да залеем с боя театъра, за да изискаме от политиците, които присъстват тук тази вечер, да се намесят и да спасят хората", гласи изявление на „Последно поколение“ относно протеста.

Полицията е пристигнала незабавно на мястото, а демонстрантите са били разпитани. Сградата е почистена незабавно.

„Икономическата и екологичната ситуация се влошават от ден на ден“, се казва в съобщение на „Последно поколение“. В изявлението групата говори за трагично положение на италианския народ, споменава и катаклизма на остров Иския и посочва, че италианците са предадени от безразличието на правителството.

Свлачище на остров Иския, провокирано от необичайно силни дъждове, отне живота на 12 души.

През последните месеци климатичните активисти атакуваха произведения на изкуството в европейски музеи. Сред творбите, набелязани от активистите, бяха „Момичето с перлената обица“ на Вермеер, „Живот и смърт“ на Густав Климт, „Слънчогледите“ на Ван Гог и др.

Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони, италианският президент Серджо Матарела, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен присъстваха на откриването на сезона на "Ла Скала", отбелязват информационните агенции.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 0 Отговор
    Слабаците скачат само на беззащитните. Що не залеете входа на някоя петролна компания?
  • 2 Докато подкрепяте

    2 1 Отговор
    оная лудата от Швеция ли беше дето и се стопявала капчицата мозък така ще е! Тия всичките пет пари, не струват, и защо вместо ТЕРОРИСТИ ги наричате ЕКОтерористи????