Last news in Fakti

9 Декември, 2022 10:32 1 206 10

80 години от рождението на Стефан Данаилов

  • стефан данаилов-
  • ламбо-
  • мастера-
  • рождение-
  • годишнина

Събития из цяла България ще почетат паметта на Мастера

80 години от рождението на Стефан Данаилов - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На днешния ден 80-и рожден ден щеше да празнува Мастера - Стефан Данаилов. Легендата на българското кино ни напусна преди две години, след усложнения от вирус.

Стефан Данаилов е роден е на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв. Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а баща му Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, сега квартал на Смолян.

Легендарният актьор има над 150 роли в киното, театъра и телевизията. Щастлива случайност е, че точно Пловдив, който бе толкова близо до сърцето на Ламбо, го върна към киното през 2019 г. Последните кадри с него заснеха Ники Илиев и Башар Рахал във филма "Завръщане".

Рожденият ден на Ламбо ще бъде отбелязан от множество събития, посветени на кариерата му в театъра и киното, както и на следата, която той оставя у всички свои студенти.

Спектакълът „Години любов“ в „Народен театър „Иван Вазов“ и фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум“ ще се проведат под патронажа на Илияна Йотова, пише БГНЕС.

Като кулминация на честването 80 години от рождението на Стефан Данаилов в голямата зала на Народен театър „Иван Вазов“ ще се състои спектакълът „Стефан Данаилов на 80: години любов“. Студенти и приятели на Мастера ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от „Златен фонд“ на БНР. Същата вечер ще бъде връчена от вицепрезидент Илияна Йотова поредната „Стипендия на Ламбо“ със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е самият Стефан Данаилов.

Набраните от представлението средства ще бъдат дарени на Дома за ветерани от сферата на културата, за който приживе се е грижил и самият Стефан Данаилов.

Събитията, които включва програмата „Стефан Данаилов на 80: години любов“, са именуване и преобразуване на част от площад „Велчова завера“ в градина „Проф. Стефан Данаилов“.

Ето и програма на събитията в София:

09.12. (петък) – 12,00 ч. – Градска градина пред Народен театър „Иван Вазов“ – представяне на фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум“;

09.12. (петък) – 19,00 ч. – Народен театър „Иван Вазов“, Голяма сцена – спектакъл „Години любов“;

„Колко е лесно да бъдеш обичан – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов“, автор Александра Александрова;

Предстои преиздаване на книгата „Романът на моя живот“, автори Стефан Данаилов и Георги Тошев;

Дом на киното – ще бъде показана последната голяма роля на Стефан Данаилов в късометражния филм „Правила“, реж. Ясен Генадиев;

Дом на киното – излъчване на филма „Монолог“ изцяло с участието на Стефан Данаилов.

Бургас ще почете паметта на Мастера с прожекции на два от най-емблематичните му филма - Дами канят" (1980 г.) и "Княз Борис Първи" (1985 г.).


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И как от неграмотен

    9 10 Отговор
    Селянин ставаш "мастар"?? комунисти д..ни! А и "професор" го направихте също като болшинството от "генералите" ни...... Въртяхте пет гавроша по черно белите ни телевизори,комуняги естествено, и "народа" свикна с тях!

    Коментиран от #2, #7, #8

  • 2 Дааааа

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "И как от неграмотен":

    Стефан Данаилов например пише „сбогом” със „з"

    Коментиран от #10

  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 7 Отговор
    Най-великият български артист е Стефан Данаилов! Поклон пред паметта му и творчеството му! Най-великият български филм е "На всеки километър"!
  • 4 Кристо

    4 5 Отговор
    Социалистически актьор и депутат.
  • 5 Роза

    8 2 Отговор
    За мен Данаилов ще си остане преди всичко талантлив актьор,който е дал път на много млади таланти.Грешката му беше,че се набърка в политиката.Талантът е Божа дарба,а политиката е мръсна работа.Но неговото име ще остане неизличимо в историята на бълг.кино и театър с многобройните роли,в които е играл,и в образите ,които е пресъздал.Дълбок поклон пред паметта му!
  • 6 Механик

    8 2 Отговор
    Стефан Данаилов е един от малкото актьори, дето не се опозориха!
    Респект, майор Деанов!
  • 7 буболина

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "И как от неграмотен":

    Първо се погрижи са своята собствена степен на грамотност преди да коментираш чиято и да е чужда такава. Дали Ламбо е селянин не знам, но съдейки по изказа ти, едва ли принадлежиш към старата софийска аристокрация, колкото и псевдо да е тя. И след като една полтическа партия може да те направи любимец на публикта и да накара насила хората да гледат филми, сериали и да ги принуждава да купуват билети за театър, та да вземе народа да "свикне" с тебе, що не вземеш да станеш и ти един такъв "мастър", то си е нищо работа...
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "И как от неграмотен":

    Ами как биещия полицаи става министър на КУЛТУРАТА и ШЕФ на НС 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    😒😒😒😒😒
    ПОКЛОН, МАСТЕР
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дааааа":

    Въпреки това , него го знае цяла България !
    А това , че ти го пишеш със "С" с какво те направи иЗвестен!