Last news in Fakti

20 Декември, 2022 10:38 1 012 0

Благотворителен джаз концерт осигури лечение с музикотерапия на деца в нужда

  • боби вълчев-
  • концерт

Музикантът Боби Вълчев, негови почитатели и спонсори събраха 5 100 лв. и обезпечиха занимания по музикотерапия

На 18.12.2022 г. в City Mark Art Center в София се проведе благотворителен коледен джаз концерт, организиран от музиканта Боби Вълчев, чиято кауза беше да се съберат средства за занимания с музикотерапия за деца и младежи от дневен център „Св. Врач” в София.

Събраните средства от закупените билети, онлайн дарения и благотворителната кутия, са на стойност 5 100 лв. Те ще обезпечат занимания два пъти седмично за над година и половина.

Боби Вълчев сътвори истински спектакъл, заедно с басиста Димитър Сираков и барабаниста Стю Иванов. Благородната кауза събра на една сцена талантливи млади таланти, сред които Жени Кринчева, Емилиян Бърдарски, Александър Вичев и специални гости от Пловдив - стажантски състав на хор “Детска китка при ОДК - Пловдив”. Участниците вдигнаха публиката на крака както с познати коледни парчета, така и с неостаряващи джаз класики. Вечерта завърши с няколко емоционални дуета с чаровната Аглея Канева, която е член е на ансамбъл за ударни инструменти “Престо”. Занимава се с поп и джаз пеене от пет години като вече има много отличия от международни и национални музикални конкурси.

Каузата на коледния спектакъл беше подпомогната и от Лилия Недева, собственик на Luxury Trade, която ще продължи кампанията за набиране на средства и след днешния концерт. Тя прави комплимент от цената на всеки неин продукт като разликата ще се насочва към центъра.

За да бъде лечението чрез музикотерапия ефективно, е нужно да се практикува регулярно – два пъти седмично. Необходимите средства за една година са 3 000 лв. Кампанията, която е позиционирана и подпомогната и от платформа за дарения - от platformata.bg, която ще продължи още няколко месеца.

Тя е доказано ефективна при деца с аутизъм, говорни проблеми, заекване и други състояния. Причината за това е, че речта има твърде много съвместими с музиката елементи: мелодия, ритъм, темпо, паузи. Музикотерапията помага и за развиване на сетивността.

Терапевтичният ефект се постига от усвояването на ритъма не само в движенията, но и в говора. Развива много центрове в мозъка и метроритмичното чувство.

Джаз изпълнителят Боби Вълчев от близо 14 години живее в Дубай, където развива успешна кариера, включително преподава музикални инструменти и пеене на деца. Сред учениците на джазмена има и деца с аутизъм, на които Боби Вълчев успява да помогне чрез творчеството и музиката си. Мечтата му е да се завърне у нас и да отвори собствена джаз школа. През 2021-ва година музикантът взе участие и в българското ТВ шоу „България търси талант”.

Наскоро Боби Вълчев получи и изключително високо отличие – златна виза от правителството на ОАЕ за принос към културата и образованието на Дубай.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА