Last news in Fakti

19 Януари, 2023 15:36 1 330 1

Асоциацията на българските киносалони се обедини срещу „извиването на ръце“ от страна на Музикаутор

  • асоциация на българските киносалони-
  • музикаутор-
  • кино арена

От браншовата организация застават плътно зад своя член Кино Арена

Асоциацията на българските киносалони се обедини срещу „извиването на ръце“ от страна на Музикаутор - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на българските киносалони (АБК) се обедини срещу Музикаутор в борбата с Кино Арена върху авторското право за музиката, използвана в киното. От браншовата организация разясниха ситуацията около казуса с писмо до медиите.

Големият проблем в културния бранш се оказва един изтекъл договор през края на 2019 г. Той представлява споразумение между киносалоните и органа за колективно управление на авторските права върху музикалното изкуство, където са формулирани цените за употреба на музика в публичното пространство. Законът за авторското право задължава Музикаутор да сключва колективни споразумения с различните организации, след което в тези рамки да се договаря индивидуално с отделните членове. В процеса на преговори остават в сила тарифите от предходния договорен период, който в конкретния случай е 2016-2020 г.

Големият проблем на АБК се оказват завишените изисквания на Музикаутор и отказа от преговори с колективния орган. Киносалоните отчитат, че все още не могат да преодолеят икономическите последствия от пандемията. Дори през 2022 г. се отчита спад в приходите от продажба на билети с 15% спрямо годината преди COVID-19 да скове света. При това на фона на боксофис феномените „Аватар 2“ и „Топ Гън: Маверик“, които генерираха общо близо 10 млн. лв. приходи.

Поведението на държавното ведомство се сравнява с „извиването на ръце“, както гласи част от писмото, което получихме днес на служебната си поща.

Асоциацията на българските киносалони е категорична, че ще сезира Министерството на културата, за да вземе отношение по темата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    БРАВО