Last news in Fakti

29 Декември, 2022 11:58 2 400 17

Музикаутор: Символът на Нова Година – Дунавското хоро, е със защитени авторски права

  • дунавско хоро-
  • авторски права-
  • музика-
  • музикаутор-
  • хоро-
  • нова година-
  • празник

Всяко публично изпълнение на Дунавското хоро трябва да става след уреждане на права му, напомнят от Музикаутор

Музикаутор: Символът на Нова Година – Дунавското хоро, е със защитени авторски права - 1
Снимка: Shutterstock

Символът на празненствата в новогодишната нощ – Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър.

Тази великолепна музика, която носи празнично настроение, събира и обединява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им. Това напомня на организаторите на музикални събития сдружението за защита на авторските права в музиката Музикаутор по повод предстоящите празненства.

Въпреки дългогодишните усилия на организацията, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България творците продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд.

„Дико Илиев е композирал над 90 произведения, много от които погрешно се считат за „народна музика“, но това е авторска музика, създадена на фолклорна основа. Това е валидно за много от авторските произведения, които Музикаутор представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони“, коментира Иван Димитров – изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

Музикаутор напомня, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    44 4 Отговор
    Тия много алчни станаха.
  • 2 да бе да

    56 1 Отговор
    Нека някой журналист да потърси наследниците на Д. Илиев и да ги попита дали са получили някоя стотинка за авторски права. Съмнявам се. Гаранция тези хиени от музикаутор прибират всичко.

    Коментиран от #8

  • 3 ОПА

    45 2 Отговор
    И за кого ще отиват парите не стана ясно, от наглите бездарници.
  • 4 йхнкхйких

    41 2 Отговор
    Такива паразити трябва да се закрият и осъдят на поне по 30 години затвор ! Интересно е как са придобили правата на дунавското хоро ,странна работа !
  • 5 БАЦЕ ЕООД

    6 26 Отговор
    Българина иска Дунавско Хоро, но 2 стинки за автора няма... Па и нагли е, "хиени" били. Срам!

    Коментиран от #9

  • 6 Им бе цилус

    31 2 Отговор
    А за Националния химн ,пари ще искате ли?А?Наглеци такива!
  • 7 Адам Хилтън

    25 0 Отговор
    Извънземните ще бъдат ли глобени за нарушавани на авторски права, ако направят пиратски копия на Излел е Делю хайдутин?
  • 8 плевен

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "да бе да":

    Ами такъв е закона в САЩ и европейските им колонии. Който иска да е в ЕС, ще му се подчинява, че и хоро ще играе. Дунавското.
  • 9 От чужбина

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "БАЦЕ ЕООД":

    Ама АВТОРА ще получи ли нещо? Или наследниците му??? Или паричките ще се приберат от някой, който просто е ТРКРАДНАЛ авторството. Требва да се разследва. Вероятно става въпрос за кражба.
  • 10 Фикри

    20 0 Отговор
    "Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово " Музикаутор ли сте , какво сте , това автоматично означава че правата ги държи Министерството на отбраната, вие как го придобиете това право ?
    Болци алчни. Що не вървите на ....... От 40 години все с него посрещаме новата година, сега вие претенции . Айде НАП и ДАНС да го подхващат тия да ги видим колко са чисти.
  • 11 1914

    17 1 Отговор
    Всичко е мижи да те лажем...никакви права никакви 5 лева...просто целта е да заличат спомените на хората от хубавите години и празници....всичките хора и маршове на Дико Илиев са отдавна в немилост...всичко е лъжа...Българите свързват дунавското хоро с Тодор Живков и комунизма,а това не се харесва на новите господари
  • 12 Бау бау

    4 0 Отговор
    Требат ни кинти Баце Дико - унуците и унукините баце са без зАби - требе за денталнио педиатер... мЮзик аУтер е спасениОто... Тва е поожението... А он Дико да си се връти у незнайното...
  • 13 Дунавско хоро

    9 0 Отговор
    е създадено по народни мотиви, какви авторски права, какви пет лева. Принадлежи на целия Бг народ. Годината е 1937, значи са минали над 80 години. И след 70 години не се дължат авторски права.
  • 14 Русенец

    9 1 Отговор
    Сега, за да не си плащат, ще спрат да пускат Дунавското хоро и ще пускат нещо друго. А Дико Илиев го е създал за да го слушат и играят всички българи, безплатно. С тази си глупост за пореден път вредите на културата и традициите ни. А, ако пуснат химнът на САЩ ще е безплатно, нали?
  • 15 Русенец

    9 1 Отговор
    Срещу нас има заведение. Довечера пускам Дунавското хоро и изкарвам тонколоните на терасата, да слушат всички и да играят БЕЗПЛАТНО. Елате да ме глобите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Читател

    1 0 Отговор
    Д. Илиев нали е работил за заплата? Бил е държавен служител. Работата му е била да композира. И е получавал заплата за това. Какви претенции имат, не ми е ясно.