Last news in Fakti

22 Август, 2013 07:46 1 360 0

Google: 151 г. от раждането на Дебюси

  • google-
  • дебюси

Интересното интерактивно лого, което виждаме днес на началната страница на Google e поставено от компанията, за да отбележи навършването на 151 години от раждането на композитора Ашил-Клод Дебюси (Аchille-Claude Debussy). Той е роден през 1862 г. в Сен Жермен ан Ле, Франция и е един от най-влиятелните и значими композитори не само края на XIX-ти и началото на XX-ти век, но и за всички времена. Дебюси е определян като един от основателите на импресионистичното движение в музиката, който има най-голям принос за развитието на това изкуство, припомня digital.bg.

Той е роден в семейството на търговец и още на 11-годишна възраст постъпва в Парижката консерватория, където постепенно придобива завидна техника за свирене на пиано.

Само седем години по-късно той заминава за Русия, където започва да свири в дома на меценатката на Чайковски, Надежда фон Мек и остава невероятно впечатлен от музиката в страната. Дебюси харесва произведенията на Вагнер, но яростно отрича романтизма, което е водещото течение в музиката преди него. Сред най-интересните му творби са прелюда „Следобедът на един фавн“, операта „Пелеас и Мелизанда“, ноктюрните за орекстър „Облаци“, „Празници“, „Сирени“, както и мистерията „Страданията на свети Себастиян“ и сюитата „Морето“.

 В последните години от живота си вече придобил популярност той пътува постоянно, за да изпълнява своите произведения сред най-големите държави в Европа. Смъртта го застига по време на немските бомбардировки на Париж през Първата световна война на 25 март 1918г., а причината за нея е рак на дебелото черво.

Уникалните произведения на Дебюси винаги ще ни припомнят за неговия талант.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА