Last news in Fakti

27 Август, 2013 11:18 2 073 0

Шведски трилър със смразяващи кръвта обрати

  • колибри-
  • трилър-
  • каменоделецът-
  • камила лекберг

Шведската Агата Кристи се радва на успех в целия свят

На книжния пазар у нас вече може да се закупи „Каменоделецът“ – романът, с който завършва своеобразната трилогия на Камила Лекберг, основана върху мистериите в „Ледената принцеса“ и постигнала триумфален успех, благодарение на изненадващите, смразяващи кръвта обрати в„Проповедникът“.

В „Каменоделецът“ (превод: Неда Димова-Бренстрьом , цена: 17 лв.,  стр. 416) атмосферата е още по-мрачна и клаустрофобична, героите са потопени в собствените си кошмари, а разкритията се сипят безмилостно до ювелирния финал. Докато Ерика Фалк и инспектор Патрик Хедстрьом отбелязват раждането на своето дете, местен рибар намира удавено в морето момиченце.

Предположението за нещастен случай бързо е отхвърлено – в дробовете на седемгодишната Сара откриват сладка сапунена вода. Детето явно е било убито, преди да бъде хвърлено в морето. Разследването е поверено на Патрик Хедстрьом, който току-що е станал баща и който разпознава в момиченцето дъщерята на приятелка на спътницата си Ерика. Кой е убил момиченцето и защо? Патрик търси отговора в настоящето и миналото, множество истории се преплитат, идиличната фасада на туристическото градче се пропуква, преди истината да излезе на повърхността на водовъртеж от мрачни тайни и убийства.

Камила Лекберг е родена през 1974 г. във Фелбака, малко селище на северния бряг на Швеция. Завършва икономика, но бързо сменя попрището и превръща родното си място в архетип на ужаса – един необичаен, антиутопичен декор на неразгадаеми интриги. През 2008 г. й е присъдена Голямата национална награда за криминална литература, а през 2010 г. заема шеста позиция в класацията на френското списание „Ливр Ебдо“ и британското „Букселър“ – факт, който затвърждава славата й на един от най-обичаните  автори на художествена проза на територията на Стария континент. Нейните изкусни трилъри са преведени на всички европейски езици и достигат милионни тиражи.

Сега, когато скандинавската криминална литература твърдо се установи на върха на жанра, става ясно, че Хенинг Манкел и Стиг Ларшон са две утвърдени, но не останали без конкуренция имена. Третото, вече известно в цял свят, е Камила Лекберг, нашумяла гръмко в родната си Швеция и преведена на повечето езици. Тя има в портфолиото си седем романа, а феноменалният й успех в родината е повторен навсякъде с триумфалното оглавяване на листите на най-продаваните книги.

В англоговорещите страни я наричат „шведската Агата Кристи“, но това далеч не е цялата истина. Макар да разполагаме с провинциално селце (в каквото е родена и самата авторка) и с богат набор от заподозрени в едно отвратително убийство, и макар фабулата да е изпипана с майсторството на английската крими-кралица, Лекберг е подчертано съвременна, модерна писателка и предоставя на вниманието ни един много точен, дори задълбочен разрез на днешното шведско общество.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА