Last news in Fakti

19 Септември, 2013 14:00 1 189 0

Алън Парсънс влиза в Залата на славата в НДК

  • алън парсънс-
  • залата на славата-
  • ндк-
  • "бийтълс"-
  • "пинк флойд"-
  • the alan parsons live project

Музикантът, работил с

Световноизвестният музикант, продуцент и звукоинженер на "Бийтълс" и "Пинк Флойд" Алън Парсънс ще влезе в Залата на славата на НДК. Събитието ще се състои на 27 септември от 15.00 часа  в зала „Мати”.

Ръката, която е създала звука на The Dark Side Of The Moon на "Флойд" ще остави отпечатъка си в НДК точно 40 години след излизането на легендарния албум. Алън Парсънс е копродуцент и своеобразен “звуков визионер“ на плочата, която променя историята на популярната музика и на звукозаписа изобщо. С работата за The Dark Side of the Moon е свързана и първата му номинация за награда „Грами“.

Парсънс е сред създателите на съвременните подходи в звукозаписа и на философията на концептуалния албум. В края на 60-те и началото на 70-те е в екипа на The Abbey Road Studios в Лондон, където експериментира с различни техники, използването на куадрофоничен звук и на синтезаторни ефекти. Работил е по плочата Abbey Road на "Бийтълс" и по записи, влезли в последния албум на легендарната четворка - Let It Be.

Парсънс създава звука и на сюитата Atom Heart Mother на "Пинк Флойд", а по-късно работи с Пол Маккартни по албумите Wild Life и Red Rose Speedway.

През 1975 г. заедно с Ерик Уулфсън той създава студийната група The Alan Parsons Project, която се нарежда сред най-влиятелните имена в арт рока. През април 2012 г. Парсънс е удостоен с наградата Deutsche Award Entertainment за цялостен принос. В последните години прави турнета с The Alan Parsons Live Project, чийто първи концерт в България ще е в Зала 1 на НДК на 28 септември.

Залата на славата на НДК е инициатива за своеобразно опредметяване на гостуванията в Двореца на световни имена от всички жанрове на класическото и съвременното изкуство с оставянето на символична следа - отпечатък от ръка.

Отпечатъците са част от информационни табла с фотоси и меморабилия от спектаклите, които ще бъдат поетапно разполагани в централно фоайе. Досега за Залата на славата на НДК са оставили своите отпечатъци актьорът и режисьор Антонио Бандерас, виолистът Юрий Башмет, композиторът Гиа Канчели и диригентът Емил Табаков.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА