Last news in Fakti

26 Септември, 2013 08:30 3 149 0

Забавни игри и викторини в Европейския ден на езиците

  • европейски ден на езиците-
  • европейската комисия-
  • игри-
  • викторини

Научете колко езика се говорят в обединена Европа

Европейската комисия организира днес Ден на отворените врати в новия си Информационен център на ул. „Раковски“ № 124 по повод Европейския ден на езиците. Организаторите канят всички, които искат да научат повече за езиковото многообразие в Европа, да се включат в забавни езикови игри и викторини. Те ще очакват любознателните през целия ден, за да им разкажат за пъстрата палитра от езици в Европейския съюз и за това кой се грижи те да достигат до нас.

От 14.00 до 15.30 часа поканата е за „Да поговорим за българския език” с Института за български език към БАН. По атрактивен и интересен начин ще бъде даден отговор на широк кръг въпроси, сред които - каква е езиковата култура на съвременното общество, как се променя езикът и какво влияние оказват новите технологии върху него. Ще бъдат представени любопитни примери от реалния живот и практически съвети за правилната употреба на българския език. Модератор ще бъде журналистът Константин Вълков.

Малко по-късно, от 17.00 до 18.30 часа, ръководителят на Представителството на Европейската комисия Огнян Златев ще посрещне желаещите за разговор на тема  „Езиците и европейските права: опитът учи“. В Европейската година на гражданите ще бъде обсъдена темата как владеенето на чужди езици се отразява върху ефективното упражняване на правата ни като граждани на обединена Европа.

Препоръчително е всеки, който желае да се включи в дискусиите, да дойде 15-20 минути преди обявения начален час.

Европейският ден на езиците, който се организира съвместно от Европейската комисия и Съвета на Европа, се отбелязва ежегодно от 2001 г. насам. Целта е да се насърчи изучаването на чужди езици, както и да се популяризират културното и езиковото многообразие. Днес в Европейския съюз се говорят множество езици: официалните са 24, регионалните и малцинствените езици - около 60, а езиците на мигрантите в ЕС - над 175.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА