Българският режисьор Теодор Ушев отказа да приеме наградата "Сребърен Свети Георги", която му беше присъдена снощи на Московския международен кинофестивал. Бе отличен неговият филм "Фи едно цяло и 618".

Ушев публикува видеообръщение във Фейскбук профила си, в който съобщава новината.

"Благодаря за това признание. Киното е най-могъщото оръжие. Но това оръжие е полезно, само когато служи на доброто.

В моя малък филм, един малък незначителен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в любимата ми приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертнъй (защото тираните винаги се смятат за безсмъртни).

При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка, която символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.

Но днес в Москва местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.

Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци.

Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги.

....Когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката. И ще знам, че това наистина е Св. Георги, а не лъжлив самозванец".

Това са част от думите на Теодор Ушев към публиката му и към Московския кинофестивал.

Източник: News.bg