Last news in Fakti

27 Юни, 2023 10:45 907 4

Салман Рушди и стотици писатели подкрепиха инициатива срещу цензурата

  • салман рушди-
  • писатели-
  • цензура-
  • книги

Според тях литературата днес е подложена на много изразни ограничения

Салман Рушди и стотици писатели подкрепиха инициатива срещу цензурата  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Салман Рушди, Черил Стрейд, Карл Хайасън и Ибрам Кенди са сред стотиците автори, които подкрепиха инициатива срещу цензурата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Те издигнаха глас в подкрепа на съобщение на Американската библиотечна асоциация и Асоциацията на американските издатели, с което се обръща внимание на 70-годишнината от Декларацията за свобода на четенето, издадена от книгоиздатели и библиотекари в разгара на ерата „Маккарти“, белязала с невиждана цензура 50-те години на миналия век в САЩ.

В условията на рязко нарастване на забраните на книги в цялата страна през последните две години библиотечните и издателските асоциации призовават „всички членове на книжната общност“ да потвърдят ангажимента си към декларацията от юни 1953 г., която включва предложения като „В обществен интерес е издателите и библиотекарите да осигурят достъп до най-широко разнообразие от възгледи и изрази, включително и такива, които са неортодоксални, непопулярни или смятани за опасни от мнозинството“.

В неделното съобщение за пресата се казва: „Днес, когато се сблъскваме с нова вълна от цензура в училищата, библиотеките и книжарниците, насочена срещу широк спектър от изразни средства, включително художествена и нехудожествена литература, Декларацията за свободата на четене остава важна защита на свободата да се пише, публикува и пита“.

Сред поддръжниците на инициативата са организации като издателствата „Пенгуин рандъм хаус“ и „Саймън и Шустър“, Гилдията на авторите и Американската асоциация на книготърговците.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    1 7 Отговор
    За щастие ние живеем в западна либерална демокрация и при нас цензура няма. Има само борба с фалшивата информация.

    Коментиран от #3

  • 2 БЪЛГАРИН

    5 0 Отговор
    А "ФАКТИ" подкрепят ли инициатива срещу цензурата ?!!!!!!!!!!!
    Като гледам как трият, ЯВНО НЕ.
  • 3 Георгиев

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    И кой решава коя информация е фалшива? Едно време беше компартията, а сега "демократите" от "Козяк", нали.
  • 4 флипп

    3 1 Отговор
    Ако се чудите за какво иде реч, много щати в САЩ забраниха педофилската реторика, която демократите всячески тикат на децата под формата на книги с много описателно съдържание, и в момента има протести против отнемането на правата на педофилите да содомизират деца