Last news in Fakti

23 Октомври, 2013 18:59 3 335 0

80-годишен юбилей на големия български поет Евтим Евтимов

  • поет-
  • евтим евтимов-
  • юбилей

Издателска къща „Персей” представя мемоарната книга на писателя „Разрушаване на паметника”

Поетът Евтим Евтимов е една от най-значимите личности в съвременната българска култура и литература. Стиховете му са влезли в сърцата на много българи, много от тях са изпети от най-големите български певци, чрез тях няколко поколения български се обясняват в любов на любимия човек или се учат на патриотизъм. На 30 октомври 2013 г. той навършва 80 години – това не е просто личен юбилей, а събитие в културния живот на България.

Събитието:

На 30 октомври (сряда) в зала 7 на НДК ще се съберат приятели, колеги по перо и почитатели на Евтим Евтимов, за да отбележат 80-годишнината му. Ще прозвучат 8 знакови стихотворения, както и най-новата песен, създадена от Тончо Русев и в изпълнение на Веселин Маринов, по култовото стихотворение на поета „Отец Паисий обикаля още”.

Книгата:

Във връзка с юбилея е издаването на най-новата книга на Евтим Евтимов - „Разрушаване на паметника” (издание на „Персей”). Тя е калейдоскопичен автобиографичен разказ, изпъстрен както с размисли за миналото, така и със забавни случки, някои от които звучат като вицове и анекдоти, но са истински, с най-ярките личности в историята и културата ни – Тодор Живков, Младен Исаев, Георги Джагаров, Веселин Андреев...

В книгата е отразена гледната точка на писателя към процесите и промените в обществения, културния и духовния живот през втората половина на ХХ век.

Поетическият гений на Евтим Евтимов получава високи оценки още с издаването на първите му книги и през 1966 г. той е изтеглен в София, като е назначен в отдел „Поезия” на издателство „Народна младеж”. По-късно десет години е заместник главен редактор на списание „Пламък” – средище на младото поколение в българската литература. След това десет години е директор на издателство „Народна младеж”. Той поема отговорност и пуска за печат скандалната за онова време книга на Жельо Желев „Фашизмът”, в която мнозина откриват и характеристиките на тоталитаризма. По-късно, когато е главен редактор на писателския „официоз” – вестник „Литературен фронт”, е свален по височайше разпореждане година преди промените заради публикуването на преводни руски статии за „перестройката” и статиите му за обгазяването на Русе и хидрокомплекса Рила, който би нарушил екологичното равновесие чак до Бяло море.

Евтим Евтимов е главен редактор на вестник „Новият Пулс”, който отново дава трибуна на младите творци.

Живял и творил в литературния и обществен кипеж през този половин век, Евтим Евтимов се оказва в епицентъра на важни културни и политически събития. Характерни щрихи за тоталитарното време могат да се видят в новата му книга, в спомените му за премиерата на „Прокурора” на Георги Джагаров със Стефан Гецов, за Комисията за битово и морално разложение към СБП, за големия лов на Пенчо Кубадински, за свалянето на телевизионния сериал „Тошко Африкански” заради страха да няма асоциации с пътуването на Тодор Живков в африканските страни по същото време, за обгазяването на Русе… Но наред с това изпъкват образите на значими творци като Павел Вежинов, гръцкият поет Янис Рицос, Веселин Андреев, Дико Фучеджиев, Ламар, Божидар Божилов, Александър Геров, Росен Босев… Ненатрапчиво е и присъствието на самия автор – обстоятелствата около статията му „Въздух за гласността”, написана две години преди промяната през 1989 г., личните му морални победи и разочарования…

Книгата, издание на „Персей”, е включена в Столична програма „Култура” на Столична община като част от проявите по повод кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.

„Разрушаване на паметника” е 49-ата книга в библиографията на поета. През последните години издателство „Захарий Стоянов” издава многотомник на писателя, а издателска къща „Персей” издаде „За това ли беше всичко” („роман от чекмеджето”, писан по времето след уволняването на Евтим Евтимов от поста главен редактор на вестник „Литературен фронт” по личното разпореждане на Тодор Живков заради статиите за обгазяването на Русе и препечатването на руски материали за преустройството), както и „Ти си любовта” (с най-хубавите любовни стихове и песни на поета), „Отец Паисий обикаля още” (с най-хубавите му нелюбовни, граждански стихове), „Младо вино” (стихове, вдъхновени от връзката му с Романьола Мирославова, неговата съпруга) и „Ако ти си отидеш за миг” (история на забранената му любов с Петя Йорданова, разказана в стихове и писма).

По стиховете на Евтим Евтимов са изпети стотици песни от най-известните и обичани български певци и групи. Сред златните му песни са „Високо” и „Протегнах две ръце да те прегърна” на ФСБ, „Горчиво вино” и „Ти си любовта” на Веселин Маринов, „Ако ти си отидеш за миг” на „Импулс”, „Грешница на любовта” на Лили Иванова, „Обич за обич”, изпята в десетки версии, сред които на Деян Неделчев, „Кукери” и др. …

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА