29 Октомври, 2013 19:48 1 211 0

Възстановяват паметника на Левски до края на януари 2014 г.

  • възстановяват-
  • паметника-
  • левски-
  • края на 2014 г.

Кръстева отбеляза, че с предстоящите промени на Закона за културното наследство ще бъдат предвидени по-строги санкции за лицата, позволяващи си да рушат обекти от културното ни наследство

 
Заместник-министърът на културата Велислава Кръстева и заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов направиха днес на място оглед на щетите и пораженията, които бяха нанесени на паметника на Васил Левски в центъра на София от крадци, събиращи метали за вторични суровини.

Апашките набези срещу паметника на Васил Левски нанесоха щети, които възлизат между 30 000 и 40 000 лева, точният размер ще стане ясен от доклад до СОС до дни.Само за последните две седмици крадци задигнаха посред бял ден части от красивите френски фенери, 7 грифона в основата на светещите стълбове и металните орнаменти.

Кръстева изказа специална благодарност на гражданите и на средствата за масова информация, които реагираха по случая. Заместник-министърът подчерта, че Министерството на културата се самосезира за кражбата на елементи по монумента. Велислава Кръстева се информира на място от Чобанов за предприетите към момента мерки и се ангажира с пълно съдействие от страна на Министерство на културата на Столична община за отстраняването на пораженията.

Кръстева изрази надеждата си пълното възстановяване на щетите по паметника на Левски да завърши до края на януари 2014 г.

Според Чобанов ще бъдат поставени и камери, които ще могат да следят обстановката около паметника.

Кръстева отбеляза, че с предстоящите промени на Закона за културното наследство ще бъдат предвидени по-строги санкции за лицата, позволяващи си да рушат обекти от културното ни наследство. В ЗКН ще бъдат разписани по-подробно и конкретните мерки и задължения по опазването на културното ни наследство от институциите, в това число и от органите на МВР.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА