Last news in Fakti

1 Ноември, 2013 22:10 1 734 1

Възрожденските будители били на възрастта на днешните протестиращи студенти

  • андрей пантев-
  • андрей симеонов-
  • факти.бг-
  • деня на народните будители-
  • студенти

Проф. Андрей Пантев и журналист от Факти.бг в дискусия за народните будители

Възрожденските будители били на възрастта на днешните протестиращи студенти - 1
Проф. Андрей Пантев

Кои са съвременните народни будители, има ли нужда обществото ни от тях и притежава ли сетива да ги чуе – това бяха част от въпросите, на които беше посветено днешното издание на следобедното токшоу „На ръба“ по Канал 3. В дискусията за днешните измерения на празника 1 ноември се включиха историкът проф. Андрей Пантев и нашият колега журналист Андрей Симеонов – редактор във Факти.бг.

Естествено, актуалните събития изтласкаха в центъра на разговора студентските протести и вълнения. Проф. Пантев коментира, че нужда от будители има тогава, когато обществото е в състояние на сън, но той бе категоричен, че за подобна мисия е нужен повече житейски опит, натрупан с годините. Историкът изказа мнение, че от уважение към будителите поне днешният празничен ден би могъл да мине без протести.

За разлика от него, журналистът Андрей Симеонов бе на мнение, че „поне веднъж на 10 години“ и студентите могат да изиграят тази роля и да побутнат обществото напред. Той припомни, че някогашните български възрожденци не са били много по-възрастни от 25 години, тоест от днешните бунтари, когато са започвали своята родолюбива дейност. Софроний Врачански например е направил първия препис на Паисиевата „История славянобългарска“ едва 26-годишен.

И двамата събеседници обаче бяха единни във виждането си, че повече духовност и гражданска активност винаги ще бъдат плюс за обществото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Интересно ми е как биха могли студентите да изиграят ролята си? Единствения законен начин хората да постигат някакви резултати в борбата си с управляващите е мирния протест.Но това важи за нормалните държави. А при нас явно не е така. Е какво ,пак гората ли да хващаме за да ни чуят?