Last news in Fakti

8 Септември, 2023 08:26 1 191 3

Юбилей: Роджър Уотърс навърши 80 г.

  • роджър уотърс-
  • рожден ден-
  • юбилей

Юбилеят на обичаният артист бе почетен от бившата му група с пост в социалните мрежи

Юбилей: Роджър Уотърс навърши 80 г. - 1
Снимкa: Shutterstock

Легендата от Pink Floyd Роджър Уотърс стана на 80 години! Музикантът, считан за един от най-великите в историята, от 6 септември вече е в клуба на 80-годишните, пише агенция "Фокус".

Юбилеят на обичаният артист бе почетен от бившата му група с пост в социалните мрежи, гласящ: "Роджър Уотърс става на 80 и вдигаме чаши за страхотните неща, които създадохме заедно преди толкова много години."

Тази година Уотърс записва нови версии на всички песни от легендарния The Dark Side of the Moon в албума The Dark Side of the Moon Redux, който се очаква да излезе на 6 октомври 2023.

Джордж Роджър Уотърс е роден на 6 септември 1943 в Грейт Букъм, Англия. Син е на учител и внук на миньор. На двегодишна възраст семейството му се премества в Кембридж. Именно там той се среща с бъдещите членове на Флойд Сид Барет и Дейвид Гилмор. С Ник Мейсън и Ричърд Райт пътищата им се пресичат в Лондон, където е формирана и великата рок група Pink Floyd през 1965.

Уотърс е част от Флойд от самото ѝ формиране, като до напускането на Барет през 1968 той е в ролята на басист, помага с вокали и клавири. По-късно става главния творчески двигател на групата - основен текстописец и концептуален водач на Pink Floyd до бурното си напускане през 1985.

През 1990 Уотърс организира един от най-големите рок концерти в историята. The Wall - Live in Berlin (Стената - На живо в Берлин) е посетен от 450 000 души. Вписан е в американската Рокендрол алея на славата (1996) и британската Музикална алея на славата (2005) като член на Pink Floyd. През '05 е и единственото му събиране с Флойд на сцена от напускането си, по повод благотворителното събитие Live 8.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    10 1 Отговор
    Роджър ....ГОЛЕМЕЦ......но като всичи нас не е безгрешен.....и то на стари години по едно време се беше заблудил ,но после бързо влезе в час....да жив и здрав
  • 2 Редактор

    6 3 Отговор
    Бих препоръчал да научите какво е юбилей, преди да пишете.
    Думата юбилей препраща към определена еврейска старозаветна традиция и означава тържествено отбелязване на петдесетгодишнина.

    Коментиран от #3

  • 3 нашия

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Редактор":

    но все пак думата е получила "гражданственост" в смисъл на - кръгла годишнина....тоя път даже не са се "издънили " подобаващо.....