Last news in Fakti

19 Ноември, 2013 18:32 3 714 0

Откриха след реставрация Светилището на нимфите и Афродита

  • "светилище на нимфите и афродита"-
  • община димитровград-
  • римска вила-
  • с. каснаково-
  • реставрация

Атракцията привлича в туристи в с. Каснаково, Димитровградско

Реставрираната и обновена туристическа атракция „Светилище на нимфите и Афродита” край село Каснаково, община Димитровград, вече е официално открита.

Строително-монтажните и реставрационните дейности на обекта бяха осъществени в рамките на проект по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”.

В рамките на този проект бе реставрирана и консервирана римска вила от II-III век, част от комплекс „Светилище на нимфите и Афродита”, изградени бяха туристическа пътека и велоалея с дължина 2479 м, както и улица за достъп с дължина 135 м, с помощта на която се осигурява безпрепятствено стигане до туристическият обект.

Специални гости на откриването бяха Юлиян Моллов - началник на регионален отдел „Южен централен район” към МРР, кметът на Община Димитровград Иво Димов, народният представител от 42-рото Народно събрание Владимир Митрушев, който е и ръководител на проекта, заместник-кметът по международно сътрудничество и програми в Община Димитровград Росен Кузев и археологът Веселка Кацарова от Национален археологически институт с музей към БАН, чийто екип извършва археологическите проучвания в района. В събитието участие взеха и представители на туроператорски агенции и медии.

Акцент в програмата на откриването беше музикално-поетичният спектакъл „Легенда за извора на младостта”, който разказа легендата за Тит Флавий и неговата съпруга Клавдия Монтана, които са изградили светилището и са го посветили на богинята на любовта (според надпис, запазен в него).

Проектът „Развитие на туристическа атракция „Светилище на нимфите и Афродита” се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Общият размер на финансиране на проекта възлиза на 954 106,27 лв., от които БФП по ОПРР към бенефициента е в размер на 793 949,50 лв., а 140 095,78 лв. е собственият принос на Община Димитровград. Целта на проекта е да допринесе за подобряване, обновяване и доразвиване на съществуващите туристически атракции в община Димитровград и популяризиране на общината като място на древна култура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА