Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 15:31 1 482 3

По "Алхимикът" на Паулу Коелю най-накрая ще има филм

  • алхимикът-
  • паулу коелю-
  • екранизация-
  • адаптация

За пръв път "Алхимикът" бе изигран на театралната сцена в България през 2002 г.

По "Алхимикът" на Паулу Коелю най-накрая ще има филм - 1
Снимка: Shutterstock

Прочутият роман „Алхимикът“ на бразилския писател Паулу Коелю за пръв път ще бъде екранизиран, пише в. Сега, позовавайки се на Variety. Правата за филмиране на книгата е придобила компанията Legendary Entertainment, която възнамерява да заснеме киноадаптацията заедно с TriStar Pictures и Palmstar.

Сценарист на бъдещата продукция ще е известният Джак Торн, известен с работата си над сюжета на филма „Енола Холмс“ за Netflix, сериалите „Тъмните му материи“ на НВО и „Национално съкровище“ за Disney Plus, както и над театралната версия на „Хари Потър и прокълнатото дете“. Торн е носител на множество награди БАФТА, по една от „Оливие“ и „Тони“.

Съвместният проект на двете филмови студиа може да стане първата осъществена екранизация на романа на Коелю, издаден през 1988 г. на португалски. Книгата се превръща в международен бестселър и в световен мащаб е най-превежданото заглавие от жив автор.

Досега многократно са правени опити „Алхимикът“ да бъде адаптиран за голям екран – най-скоро от продуцентската компания Westbrook Studios на Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет-Смит, но всички опити са били неуспешни.

Според официалното описание, бъдещият филм ще разказва историята на Сантяго, млад мъж, който копнее да пътува в търсене на легендарно съкровище. Повествованието за съкровищата, които Сантяго намира по пътя си, ни учи, както само мъдрите истории са в състояние да го направят, да слушаме сърцата си, да се научим да разчитаме поличбите, пръснати по пътя на живота, и най-вече да следваме мечтите си.

Любопитното е, че първата театрална реализация на „Алхимикът“ е направена в България през 2002 г. от режисьора Съни Сънински на сцената на столичния Театър 199. Дотогава по света е имало опера и балет по произведението, но не и театрален спектакъл. Театърът, Сънински и екипът му получават авторските права от Коелю с неговото лично разрешение да боравят свободно с оригиналния текст. Съни Сънински е автор на сценичната версия, подпомогнат в драматизацията от Атанас Бояджиев.

Първото представление на „Алхимикът“ е фактически световна премиера, която влиза в новините на БНТ, а спектакълът с участието на Валери Йорданов (Сантяго), Вяра Коларова, Георги Спасов, Петър Петров и др. в продължение на няколко сезона е абсолютен хит на родния Бродуей.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илиева

    1 0 Отговор
    В главната роля лицето Денков🤮
  • 2 Булгар

    3 0 Отговор
    Изключително наивна книга :(((((
  • 3 Идън

    2 0 Отговор
    Чела съм някои негови книги просто от любопитство и не ми допаднаха- Захир- Мактуб- Алхимикът... и нищо не си спомнян от тях. Не си спомням защото мога да различа истински стойностното четиво от комерсиалното.Не харесвам този поучителен тон в стила му на писане сякаш читателят не може да мисли и той му го е сдъвкал.Откривала съм страхотни истини и вдъхновение в много книги- тези на Куелю не са моите.