Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 09:36 1 224 21

Георги Господинов с вдъхновяващи думи пред ученици в Ямбол: "Четящият човек е красив и смислен."

  • георги господинов-
  • писател-
  • ямбол

Той бе част от журито и връчи наградите в конкурс за есе, организиран от областната управа

Георги Господинов с вдъхновяващи думи пред ученици в Ямбол: "Четящият човек е красив и смислен." - 1
Снимкa: БГНЕС

"Най-важно в писането е личното отношение и емпатия. Прекалено големите думи и абстракции не винаги работят." Това каза писателят Георги Господинов на ученици в родния си град Ямбол. Той бе част от журито и връчи наградите в конкурс за есе, организиран от областната управа.

"Можете да напишете текст за един от кестените на централната улица. И този кестен да има личното ви отношение, да има вашето усещане, когато минавате там. Да има вашето усещане, когато сте тъжни, или сте с приятели, минавайки оттам. Бъдете наблюдателни и чувствителни, забелязвайте детайли и малки неща," посъветва той учениците и добави: "И да не бъдете безразлични, защото човек, който пише, не може да бъде безразличен. Човек, който пише и се занимава с това да мисли света през думи, вече има една суперсила повече. Това би следвало да му помага да разбира повече себе си и повече света, да се справя с лошите неща и да оценява хубавите."

"Част от вас ще станат писатели, част – може би ще останат читатели. И двете са еднакво важни. Четящият човек е красив и смислен. Продължавайте да четете", допълни носителят на международната литературна награда "Букър".

Конкурсът се организира по инициатива на областния управител на Ямбол Биляна Кавалджиева-Димитрова. "Този конкурс показва, че образованието е и трябва да бъде за всички нас от първостепенно значение", подчерта областният управител, цитиран от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очевидец

    9 3 Отговор
    Четящите са набутани от 35 години в ъгъла господине, а що не и след 44-та година, т. е. от 78 години. Безсмислено е да коментираме.
  • 2 Професора

    24 7 Отговор
    На този соросоид трябва да му ограничат достъпа до деца. Такива като този покваряват децата с джендар идеология
  • 3 провинциалист

    20 2 Отговор
    За четящия човек говори един господин, свидетел на времената, родили вица "Годишната среща на класа ще се проведе на яхтата на Пешо двойкаджията".
  • 4 Арестуваите го тоя

    9 3 Отговор
    Ненормален!!
  • 5 Киро Пара 5 коff

    10 2 Отговор
    Глупости. Бойко е чел само заглавието на Винату, а аз и толкова не съм и вече 15 години ви се качваме на главите.
  • 6 Про фан

    4 2 Отговор
    Същото може да се каже и за серрящия човек

    Коментиран от #15

  • 7 Анонимен

    4 0 Отговор
    Госодинов, хора без образование или средно, свят ще ви се завие какви постройки построи човека, красота и работят и изнасят хранителните продукти от прясно мляко в чужбина. Освен образование човек трябва да има глава на рамене и да мисли занапред, било, ако не, това, което от малък е мечтал, да стане като родителите си, за друго, що не и дребен бизнес навън. Тук е отровата останала на ДС БКП.
  • 8 Читател

    3 0 Отговор
    Редно е и се увери ямбол господинов. Всички 240 да миат през билалов, за да им видим знанията кой колко грам сиво вещество притежава и ще ти светне светлинка, колко малко ще са чели книги, очакваме ви при Гн Билалов в предаванията, а що не при Гн Горанов и други игри, а може и в игрите при спортистите. Бб е време било преди да си наеме от игрите полицаи, силни, здрави, мъже и някои жени. Бъдете здрави и всеки да прави това, което му иде отвътре, а не комунистите от 35 години да ви определят съдбите ви както си бе ори бай Тодор Живков. Бъдете здрави мили млади хора.
  • 9 Анонимен

    1 0 Отговор
    Подсеща ви, купувайте книгите им. Но ги купуват и кво от това идвайки си, по 100 лева, но има хора, които четат, нямат якои пари за лекарства скъпи, лекари и болници по големите онко, как е, книгата или лечението или да си направят на жената детето гробищната плоча, не им е до книги. Всяка сутрин интелигентните ходят при децата си на гробищната. Лесно е, да ги купуват и четат замоните хора, а тия не че не им се чете, но ги дават за други цели.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 11111111

    4 0 Отговор
    Децата четат книги, за да се научат да са красиви и смислени. А 4алгоπтеците ги четат, за да станат още по-гро3ни и 3ловредни. ДОЛУ ЧАЛГА ХАЛТУРАТА И НЕЙНИТЕ ПОКРОВИТЕЛИ! ☠️🔨🤬 🎃🔨🤬
  • 12 Гал

    5 0 Отговор
    Средностатистично човече. Клише.
  • 13 Миии

    3 2 Отговор
    Забраниха Толстой и Достоевски, как да стана човек, красив и смислен ?

    Коментиран от #14

  • 14 Чети, кой те спира?

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Миии":

    Никой нищо не е забранил. Книгите им са по книжарниците!
  • 15 пфф

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Про фан":

    Толкова ли ти роди празната лейка? Обаче знаеш всички албуми на Ку-Ку Бенд?

    Коментиран от #16

  • 16 Кал Мук

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "пфф":

    трай бе сорус

    Коментиран от #18

  • 17 Кадир

    2 2 Отговор
    Друг път. Четящият за собствено осъвършенстване и бизнас развитие - да. Художествени измислици - не. Лошото е че, някои хора си въобразяват, че са много над другите просто щото по цял ден четат.

    Коментиран от #19

  • 18 пфф

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кал Мук":

    Ти трай, бе, Пар Цал!
  • 19 Кирил и Методий

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кадир":

    Не се обаждай там!
  • 20 Коч Ина

    4 2 Отговор
    Трябва да се чете, но само одобрената от посолството праведна литература за промиване на и без това измитите таниовски мозъци
  • 21 Гутенберг

    2 0 Отговор
    Да,Господинов ,обичаме да четем.Но,не и твоите пасквили.