Last news in Fakti

14 Декември, 2013 13:11 2 365 0

Филми на художници режисьори в Габрово

  • алос-
  • кино без салон

Стартира втори модул от инициативата Кино без салон

На 17 декември (вторник) в галерия „Орловска 10“ в Габрово ще стартира вторият модул от инициативата „Кино без салон“, която се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България.

„Кино без салон“ е образователен проект насочен към запознаване с основни тенденции в историята на киното. Два пъти месечно в пространството на габровската галерия „Орловска 10“ се прожектират филми, съпроводени с лекции и дискусии. Идеята е да се представят ключови произведения на филмовото изкуство и да се разясняват възлови моменти, свързани с концепциите на авторите и контекста на създаване на филмите.

Инициативата е адресирана предимно към ученици, студенти и млади хора, които поради обективната ситуация, не са имали възможност да се докоснат до класическите образци на световното кино и в голяма степен познават единствено комерсиалната страна на киноиндустрията. Нетрадиционната форма на представяне има за цел да формира нови публики с интереси, надхвърлящи масовия вкус, наложен от битуващия комерсиален културен модел.

В рамките на отделни модули се проследява развитието на темите, които формират съвременните ни представи за кино.

Във вече приключилия първи модул от инициативата, бяха представени едни от най-скандалните филми за своето времето. Сред тях бяха заглавия като: Последно танго в париж“ (1972) на режисьора Бернардо Бертолучи; „Животът на Браян“ (1979) на Тери Джоунс; „Таксидермия“ (2006) на Дьорд Палфи; Военно-полева болница“ (1970) на Робърт Олтман; „Антихрист“ (2009) на Ларс Фон Триер и др.

Новият модул, който стартира през следващата седмица, носи името „Филми на художници – режисьори“. В него предстои да бъдат показани произведения на режисьори с професионално художествено образование или изявявали се в даден етап от живота си в областта на изобразителното изкуство. Първият филм в модула ще бъде „Готвачът, крадецът, жена му и нейният любовник“ (1990) на гения Питър Грийнауей. По нататък в програмата са включени филмите „Сънища“ (1990) на Айкира Куросава, „Синьо кадифе“ (1986) на Дейвид Линч и др. Лектор на събитията ще бъде отново Цветомир Цанков.

Проект „Кино без салон“ се осъществя от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС с подкрепата на програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА