Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 11:56 2 962 20

Поредна кражба на историческа истина

  • боянска черква-
  • божидар чеков-
  • кирил цонев

С изумление прочетох кой е реставрирал Боянската черква

Всеки може да намери чрез ГУГЪЛ, кой е Професор Кирил Цонев. Ето какво пише за него.

Кирил Цонев е уникален портретист и пейзажист. Известен е също и със своите композиции и натюрморти. Негови творби се съхраняват в НХГ, СГХГ, художествените галерии в Кюстендил, Враца, Пловдив и др., както и в чужбина – Мексико, Куба, Германия, САЩ и др.

Освен като художник, Кирил Цонев е познат и като автор на ценни трудове като „Технология на изобразителното изкуство”, „Стенописите в Боянската църква”, монографии за Леонардо да Винчи, Веласкес и др.

В периода от 1950-60 г. работи по консервацията на стенописите и иконите в църквите в Бояна, Земен и Драгалевския манастир.

Умира на 5 април 1961 г.

Поредна кражба на историческа истина
Снимка: Фейсбук

Днес посетих Боянската църква. Бил съм там, като чирак на Професор Кирил Цонев. През 1958-59 година подпирах стълбата, по която той се катереше за да реставрира изключителните образи на светци и царе. Бях 12-13 годишен и слушах разказите му за Мексико и за италианския ренесанс. Ученик на Диего Ривера, Цонев беше участвал в рисуване на стенописи в мексиканския дворец на Републиката. Относно Ренесанса, Цонев бе намерил прилика между Сандро Ботичели и Боянският майстор, който от скромност не беше се подписал дори. В заключение професорът бе убеден, че италиански стенописци със сигурност са посетили нашите манастири, характерни с човешки образи, преди да внедрят по стените на Флоренция и Венеция, видяното в България.

Незабравими са за мен обедните почивки по времето на които, седнали на полянката пред черквата ние, деляхме най-хубавите печени чушки в света - според него, с парче сирене.

Днес, на тръгване си купих единственото книжле, което се продаваше на касата. Авторът е Божидар Димитров. С изумление затворих бедното издание, след като прочетох накрая, Боянската черква е реставрирана от професор Григорий Григоров, Владимир Цветков и някаква SARL "Restavrazia", между 2006 и 2008 година. Пак министерство на културата, пак някой ще усвои някакви пари. Безсрамие!

- "Бедни ми бедни Македонски..."


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    20 15 Отговор
    тая черква , доколкото знам е рестварирана няколко пъти! Божидар Димитров си беше родолюбец , патриот , не го цапайте с тва!

    Коментиран от #3, #13

  • 2 ФЕН

    13 15 Отговор
    Помним Божо-имането......само келепира му се въртеше в главата! Колко неща завлече и колко реплики създаде...само той си знае. И Господ си го награди за делата му ....каквито и да са.

    Коментиран от #6

  • 3 Е чак пък!?

    24 7 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    То и историята ни се пренаписва даже и в днешни дни - по поръчка на едно посолство!

    Коментиран от #17

  • 4 Плашимир

    14 32 Отговор
    Тя боянската църква сигурно е строена с одобрението на султана по време на турското присъствие. Даже американските бомбардировачи умишлено са я пазили докато бомбардират София. Едва сме я опазили от руските нашественици през руско турската война и после през 1944 при нахлуването на руските окупатори. Добре че е сегашното правителство за да я защитава от Възраждане да не я разруши докато протестира незаконно срещу въздесъщото евро с което ще платим на реставраторите в канцелариите.

    Коментиран от #5

  • 5 Извинявай!

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "Плашимир":

    Поставих Ти минус по погрешка!
  • 6 КОТарАК

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "ФЕН":

    и за бай ТОШО търсихте сметки в Швейц. банки , нали???? кво намерихте? не всички през тоя строй са били МАСКАРИ
  • 7 Град Симитли

    8 3 Отговор
    Ученик на Диего Ривера, а?
    .... Демек-комуняга:))
    .... А, професор Григорий Григоров, Владимир Цветков и някаква SARL "Restavrazia са" правилно" ориентирани политически! :)
  • 8 Плашимир

    24 9 Отговор
    Не само нашата история пренаписват. С подклаждането на русофобските настроения се пренаписва и историята на Европа и света като цяло. Десетте малки афроамериканчета е тотално пренаписване. Както хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц, който харесва момчета. Объркани са съзнанията на няколко поколения вече.

    Коментиран от #15, #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Защо кражба?

    12 0 Отговор
    Авторът нещо се е объркал. В книжлето е посочен последният реставратор. Колко пъти преди това църквата е реставрирана, не е тема. Но е полезно да се знае и да се почита труда на предходниците, които са съхранили българското културно наследство... Няма смисъл от отричане и противопоставяне.
  • 11 !!!?

    6 3 Отговор
    Колко ли реставратори с пенсионираха от реставрация на Боянската черква...какво ли е запазено от автентичноста на стенописите само може да се гадае !!!?
  • 12 Аман от чековизми

    4 5 Отговор
    Бедното чирач на проф. Цонев, чието чиракуване се е изразявало единствено в това да подпира стълбата, се е засегнало, че не е споменато в някаква книга. Не, че му пука за проф. Цонев който дори и не е забелязал хлапака подпрян на стълбата.
  • 13 Всъщност беше само

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Поръчков "историк"

    Коментиран от #18

  • 14 Хасковски каунь

    0 2 Отговор
    То и ШОПАРът носи едно чаталче в джоба си да подпира и придържа при всяка изява на БОКО мандрахулките .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Плашимир":

    Мнoгo cтe дaлeчe oт иcтинaтa. Eтo зaщo:
    1. Кoй лaнcирa дoктринaтa "CЛAВЯНCТВO" И ЗAЩO?
    2. Принoca нa Eкaтeринa Вeликa зa иcтoричecкитe фaлшификaции...?
    3. Кoй e Eвгeни Булгaрa и нa чия хрaнилкa e ?
    4. Кoй плaщa нa Aвгуcт Шльoceр зa дa cъздeдe мигрaциoннaтa тeзa?
    ...
    н. Кoй и зaщo cмeни бългaрcкoтo имe Cрeдeц c гръцкoтo Coфия?
    н+1. Кoи финaнcирa и въoръжaвa Aтaтюрк зa дa нaруши Лoндoнcкия мирeн дoгoвoр и oбeзбългaри Бeлoмoрcкa трaкия?
    н+2. КПСС-БКП, КПСС-БКП, КПСС-БКП, КПСС-БКП, КПСС-БКП, КПСС-БКП, КПСС-БКП, КПСС-БКП, КПСС-БКП, КПСС-БКП, КПСС-БКП, КПСС-БКП! УРА-А-А, УРА-А-А, УРА-А-А!
    ...НЯМAТ ИЗБРOЯВAНE РУCКИТE МEРЗOCТИ...
  • 17 Някой си...

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Е чак пък!?":

    А какво му се чудиш, след като след 1944 година не от посолство, а директно от Москва ти пишеха историята..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.