Last news in Fakti

24 Май, 2024 12:44 1 576 40

Фактите за 24 май, които всеки трябва да знае

  • 24 май-
  • кирил и методи-
  • българска писменост-
  • славянска книжовност-
  • просвета

България чества Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Фактите за 24 май, които всеки трябва да знае - 1
Снимка: БГНЕС

България чества днес Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.

За първи път празникът в памет на делото на светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се чества в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив на 11 май по стар стил през 1851 г. - по инициатива на Найден Геров.

С въвеждането на Григорианския календар на 1 април 1916 г. 24 май се отбелязва като църковен, училищен и всенароден празник. След 1969 г. Българската православна църква отбелязва Деня на светите равноапостолни Кирил и Методий на 11 май.

Със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет от 44-ото Народно събрание на 9 декември 2020 г., 24 май се отбелязва като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий.

Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата (Златоустовата) литургия, Служебник (молитви и четива за различните църковни служби), части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент".

Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, пише още БТА.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.

Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алоооо фактите

    8 4 Отговор
    за първи път празника за светите братя Кирил и Методий се празва през 1809 или 1810 във Шумен моето момиче,после е във Пловдив,аре бъдете наистина независими
  • 2 Град Козлодуй

    7 0 Отговор
    Благодаря
  • 3 И сега за истинските българи

    13 0 Отговор
    С статията буквално като "бележка под линията" е споменато създаването на БЪЛГАРСКАТА азбука КИРИЛИЦАТА и ИЗОБЩО не се споменава, че е създадена от петимата ученици на "солунските братя", а именно Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава, които:

    1) я създават ПО ПОРЪЧКА на БЪЛГАРСКИЯ княз Борис Първи

    2) в ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА КНИЖОВНА ШКОЛА - Преславската книжовна школа
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анджо

    19 1 Отговор
    Славянска азбука няма, това е Българска азбука. Тава че, 23 държави пишат на Кирилица не я прави Славянска и такава етнос няма. Първата азбука според мене е сакрална, а втората които учениците променят е по лесна за възприемане. Но при положение , че ние даваме буквите на данайците , може да се окаже ,че сегашната азбука е истинската. Честит празник Българи.

    Коментиран от #16

  • 6 !!!?

    16 5 Отговор
    Още един факт който българите са длъжни възстановят - името на най-голямият български храм Св. Св. Кирил и Методий в центъра на София, както и прилежащия му плащад !
    Честит празник на всички българи у нас и по света !
    !!!?

  • 7 БеГемот

    5 12 Отговор
    Както македонците се гордеят с Александър Македонски така и българите с Кирил и Методий...основания никакви...виши византийски чиновници натоварени от императора да приобщят към империята езичниците славяни....чиста политика както сега посолството ви насажда евроатлантизъм...

    Коментиран от #17, #31

  • 8 !!!?

    19 0 Отговор
    Повод на днешният празник е да споменем и автора на паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София големият български скулптур Владимир Гиновски - един достоен наследник на великите ни просветители и духовници !
    Честит 24 май на всички българи у нас и по света !
    !!!?

  • 9 🍋🍊🇧🇬

    9 1 Отговор
    Ами, трябва да има Филм, Игрален Филм или по скоро ТВ Сериал достоен за делото на Св. Кирил, Св. Методий и за тяхните Ученици, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий и за Цар Борис.

    Толкова малко знаем за Историята и светите Дела на двамата Братя?

    Защо досега няма дори Идея за Игрален Филм или ТВ сериал за най Великото Дело на България?

    Коментиран от #18

  • 10 Реалист1

    9 3 Отговор
    "През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. "
    Това е малко съмнително. Излязоха публикации от запазен надпис на български от 564 г. Хипотезите са, че глаголицата е била неуспешен опит за овладяване на православието от римокатолическия папа, защото е децентрализирано. Интересно защо Кирил и Методи са канонизирани от Рим? Естествено ортодоксалните историци се хвърлят на амбразурата да защитават официалните версии, които са всъщност хипотези.

    Коментиран от #20, #30

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Студопор

    2 3 Отговор
    А пък днес, богослужението беше на... латински език. След всичко, което българите сме жертвали, та да може в храмовете ни да се отслужва на черковнославянски, вместо на гръцки или латински, днес ни се изплюха в лицето!!
    Честито да ни е!!
  • 13 Знаещ

    7 0 Отговор
    Паисий има интересна версия по въпроса: пише, че Кирил и Методий отиват в Охрид още по времето на Омуртаг. А там в българските владения вече св. Климент е архиепископ. И там солунските братя събират 5-имата си ученици, които всички са български мъдреци, но знаят добре гръцки, за да започнат да превеждат светите книги. А във Великоморавия отиват много години по-късно. И Паисий пише изрично, че писмената са български, а не сръбски, моравски, руски или нечии други.

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 толупа

    1 0 Отговор
    язе тея неща ги знам откакто съм се родил
  • 16 Какво си дал ти бре

    1 10 Отговор

    До коментар #5 от "Анджо":

    Кирил и Методий са гърци и те отиват във Великоморавието да занесат глаголицата, която е създадена от самите тях. Та какво си дал ти на Великоморавието. Българи са отделен народ от другите народи на Балканите, славяни ли са там какви са. Прабългарския език е мъртъв изгубен език. Та какъв "български" говориш сега ти като ясно е че славянски език. Аман от многознайковци със самочувствие без покритие

    Коментиран от #28

  • 17 Точно така

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "БеГемот":

    Сигурно това е така. Само да спомена за Македония. В Библията пишело за Македония, а за България нищо не пишело. Та коя страна е първата на Балканите.

    Коментиран от #21

  • 18 "Най-великото дело на България"

    0 9 Отговор

    До коментар #9 от "🍋🍊🇧🇬":

    Нещо си се объркал. Братята Кирил и Методий не са българи, а гърци. Великото дело е на гърците, та не си приписвай чуждите постижения на българите.

    Коментиран от #26, #29

  • 19 кабел

    2 5 Отговор
    Писано е:"...И на вси славяне книга да четат." Русите момичета са славянки. Българи сме със славянски произход.

    Коментиран от #23

  • 20 Глаголицата

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист1":

    Глаголицата е първата славянска ( а не българска) азбука създадена за славяните във Великоморавието. После се създава кирилицата за прабългарите. Факти са големи във рейтинговите патриотитарни съчинения. Иначе за другото съм съгласен с теб.
  • 21 Античното Маке

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Точно така":

    Коя Македония?

    Антична Македония, която се днес намира в Гърция и не съществува от близо 2000 г. ??
    Или РСМ, която се нарича Македония от 18 век и никога преди не се е наричала така ??

    Коментиран от #24

  • 22 Виж сега какво

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Знаещ":

    Преди прабългарите да дойдат на Балканите, във Византийската империя е имало провинция Македония съответно населено с македонци. По времето на първата българска държава, македонците от Византийски попадат по властта на българите. Така че е спорно там да е имало някакви българи. Може да са били български граждани, но не и етнически българи. Стига си приписвайте чуждите успехи.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Истината боли нали

    0 6 Отговор

    До коментар #21 от "Античното Маке":

    Е тази Македония, която е била част от Римската империя и писана в Библията. А прабългарите тогава са били още в азиатските степи номадски племена. Така че не се прави на луд, приеми истината такава каквато е. И прабългарския оригинален език е мъртъв език!!! Та какъв език говориш ти сега?? Само не ми казвай че е български, че ще се изложиш.

    Коментиран от #32

  • 25 Сандо

    1 4 Отговор
    "Старобългарски"?Това по заповед на кое НПО го сътвори авторката?Впрочем от години чакам някой да напише кога братята са посещавали България?
  • 26 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от ""Най-великото дело на България"":

    Майка им може да е славянка,а може и да не е - никой не може да каже със сигурност,но пък върши добра политкоректна работа.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Анджо

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Какво си дал ти бре":

    Най старата азбука и всички заимства от нея. И, да ти кажа русофили, най фалшифицираната история на света е Българската. Ние сме богословеният народ, в крайна сметка бог ние определил тази територия , за да се знае от къде и кои са в основата на човешката цивилизация. Давам пример, кой е този народ, който в неговата музика има 40 неравноделни такта.
    Тая държава живеят много чуждопоклонници.
  • 29 Глупости.

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от ""Най-великото дело на България"":

    Те ако бяха гърци, както казваш, сегашните гърци щяха ли да си траят, щяха да скочат до небето!
  • 30 да се знае и помни

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист1":

    По голямата част от знаците в глаголицата се срещат още при така наречената микенска цивилизация. Някои ги наричат микенски гърци макар, че в тях няма нищо гръцко и не са пришълци като гърците, а са местно балканско население. Повечето символи, както и и много от символите на кирилицата, се срещат също и в българските руни, а и в предгръцка балканска писменост, ползвана също на остров Крит и наречена линеар 1 и линеар 2. Със съставяне на българската азбука се легализира българския език в църковните дела, но по късно други го наричат църковно славянски за да се заличи българския принос за големия успех и както винаги се случва някой друг да си припише заслугите..

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Античното Маке

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Истината боли нали":

    Македония е завладяна от римляните още в 148 пр. н. е. Образувана е Римската прокураторска провинция Македония, откъдето започва римската експанзия на Балканите. Тя не съвпада като граници с днешната географска област С. Македония. Главен град е бил Солун. През 45 от н. е. Македония става сенатска провинция. В нея влизат също Тесалия, Северен Епир с Адриатическото крайбрежие и част от Беломорието, западно от Места. През V - VІ век населението на Македония се изселва от тези земи по посока на Тракия. Повече от 2 века тази земя е обезлюдена. През Средновековието във Византия Тема Македония се нарича Одринска Тракия.

    Вземи си научи историята, ако се мислиш за античен македон(ец), че е смешно. А за българския език изобщо не отваряй дима, че става още по-зле..

    Коментиран от #33, #34

  • 33 гордана..

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "Античното Маке":

    АБВ-ето е тръгнало от македонските земи-в александрия през 3-4 век нашите хора,помолиха коптите,да дешифрират египетскате йероглифи,и няколко века по късно охридскио поп използва коптското писмо като база и модел ..а бе преписа коптската азбука и я нарече кирилица.

    Коментиран от #37

  • 34 Тези съчинения откъде ги изкара

    0 5 Отговор

    До коментар #32 от "Античното Маке":

    Македония била обезлюдена 2 века бла бла, македонците били се преселили в Тракия. И така да е, все пак е имало македонци щом е имало название Македония. А прабългарите къде са били по това време??? Нали македонците били българи??? Вземи чети какво пише за прабългарския език. Прабългарския език е мъртъв език. Така че никакъв български език не съществува сега а само славянски. Алоууу невежия, какво ще почваш бре. Да ти изброя ли сега как са се наричали дните от седмицата на прабългарски език??? Не са били понеделник, вторник, сряда и т.н. На мен ще ми казва да чета. Цялата ви история е фалшифицирана

    Коментиран от #38, #39, #40

  • 35 Айде бре

    1 6 Отговор

    До коментар #30 от "да се знае и помни":

    Ти знаеш ли прабългарския език на хан Аспарух даже и преди него още от Стара Велика България с хан Кубрат??? Тюрски език. Викаш хан Кубрат е говорил сегашния "български" език. Бегай бре не ме разсмивай хаха. Няма нищо общо със езика, който го говориш сега. Асъл вие си приписвате чуждите постижения. Не отричам че прабългарите са били велик народ, но не мога да приема че сегашния "български" е онзи прабългарски тюрски език.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Античното Маке

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "гордана..":

    АБВ-ето НЕ е тръгнало от македонските земи-в александрия през 3-4 век ВАШИТЕ хора, а векове преди това от Балканския полуостров.

    А античните македони ( едни от древните тракийски народи) се гърчееха и предадоха своите предци за богатство и слава.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Античното Маке

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Тези съчинения откъде ги изкара":

    Прабългарския език НЕ е мъртъв език, а реформиран. Както гръцкия.. и всеки един по-древен език.

    Ето един исторически факт, и той е за глагола СЪМ. Извор: "Р.Т." стр.175, ІV кол., стих 4.10. и 4.11. - Бронзова плоча Botorrita III.
    Непроменяем, стационарен декодер "Руница- кирлилица ІІІ"
    Прочит:
    САЩИВ Щъ РАДИ КИ СЪМ ТЪАОУ ВъФ МОУЖ

    Новобългарски превод:
    1. Същият който направи да съм така възможен.
    2. Същият ще направи да съм с такива възможности.
    3. Същият заради който съм тук възможен ( в смисъл "възможен за живот") и т.н.

    Каквото и да е значението на целият израз от двата стиха, то СЪМ е непроменим по съдържание и смисъл като глагол.

    И това е БЪЛГАРСКИ ГЛАГОЛ ОТ ІІІ в. пр.н.е.