Last news in Fakti

27 Май, 2024 18:27 1 081 8

Честваме 30 години дипломатически отношения с Малтийския орден (ВИДЕО)

  • малтийски орден-
  • концерт-
  • годишнина-
  • дипломатически отношения-
  • българия-
  • зала българия

Специален концерт по случай годишнината ще се проведе в Зала "България"

Честваме 30 години дипломатически отношения с Малтийския орден (ВИДЕО) - 1
Снимка: М. Богданова ©

В рамките на тазгодишното издание "Софийски музикални седмици" честваме 30 години от създаването на дипломатически отношения между България и Суверенния Малтийски Орден. Splendor Musicus ще се проведе на 29 май от 19.00 ч. в зала "България".

В настоящия концерт съществуват два стилистични вектора – от рицарската естетика на страстите („Amour Courtois”) като неизчерпаем извор за по-късното разгръщане на афектите и контрастите през епохата на Барока до съвременната авторова интерпретация на поезията на минезингера от XIII век Волфрам фон Ешенбах, пресъздадена през чувствителността на съвременния творец – композитора проф. др. Атанас Атанасов. Така, наред с ариите, дуетите и инструменталните интерлюдии из опери от Г. Фр. Хендел, А. Вивалди, А. Гретри и Х. Пърсел с рицарска тематика. Произведенията ще бъдат изпълнени от солистите Гудрун-Сидоние Отто (сопран, Швейцария), Дейвид Фелдман (контратенор) и Валентин Ватев (бас, България/ Австрия) с участието на камерен оркестър от Софийска Филхармония. Ще прозвучат и четири „Balatti” по текстове на Ешенбах в изпълнение на вокалния квинтет „Cantanti Dai Monti Verde”, които ще прозвучат с акомпанимент на соло виолончело.

Две от баладите ще се изпълнят от камерен оркестър и солисти. Към тази пъстра музикална палитра се добавя и изяществото на средновековния и бароков танц в изпълнение на балетно трио с хореограф Ангелина Гаврилова. Цялото изпълнителско съзвездие, представящо „Блясъка на Музиката”, е под диригентството на проф. д.изк. Виржиния Атанасова.

"Интересно е да се отбележи, че в средновековието публиката е знаела как да чете пиесите на три нива - зрителите следят конкретно действието, обаче на втори план преминава една нишка, която е свързана с мистичното и религиозното през метафориката на песен на песните. В Стария завет страхотните метафори за прославяне на любимата и жениха, са приети в Юдаизма през призмата, че това е бракосъчетанието между Бога и избрания народ", каза по време на пресконференцията по случай събитието.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зрител

    14 4 Отговор
    бе, то голям келепир от тая работа , бе !!!
  • 2 Град Козлодуй

    6 2 Отговор
    Честито

    Коментиран от #3

  • 3 честен ционист

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    На печелившите?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана Z

    1 5 Отговор
    През 2023 г. Посолството на Малтийския орден подпомогна новосъздадения футболен клуб "Танг РА" от квартал "Факултета". Става въпрос за инициатива на известния футболен мениджър Виктор Кирков, отговорен и за "Отборът на надеждата", който от години работи с лица от уязвими групи, които запалва за футбола и променя техните нелеки съдби.
  • 6 Ягуар

    15 1 Отговор
    Тия хорица имат ли си и най-малка представа, какво точно представлява този Малтийски орден?!?! Едва ли, щото ако знаеха, нямаше да правят такива пълни глупости!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да,бе

    10 3 Отговор
    Ми то скоро и с Ал Кайда ще честваме...Много прост народ,само управниците са по-...