Last news in Fakti

16 Юни, 2024 16:04 1 544 4

Почина прочут пловдивски литератор

  • почина-
  • критик-
  • поет-
  • белетрист-
  • пловдив-
  • владимир янев

Член е на Съюза на българските писатели и на Българския ПЕН център

На 74 г. е починал литературният критик, поет и белетрист от Пловдив Владимир Янев. За кончината му съобщиха негови приятели и колеги.

Владимир Янев е роден на 26 януари 1950 г. в Пловдив. Завършил е тогавашното училище "Лиляна Димитрова", след което българска филология в Софийския университет през 1972 г. Бил е учител по български език и литература в Неделино, Златоград и Пловдив. От 1981 г. преподава българска литература в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и е запалил поколения студенти по родните автори. Янев е бил лектор по българска литература в Санктпетербургския университет в учебните 1995/1999 г.

Докторската му дисертация е на тема "Поезията на Николай Марангозов в контекста на българската литература". Доцент е в катедрата по българска литература и теория на литературата в Пловдивския университет. Член е на Съюза на българските писатели и на Българския ПЕН център. Автор е на много книги и помагала, сред които: Живея и препрочитам", "Признати и непознати", "Христо Смирненски. Маскарадът и празникът", "С вас, седмокласници, да прочетем заедно", "Кратки бележки върху българския литературен авангардизъм (с особен оглед към експресионизма)" и др.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не знаех

    9 0 Отговор
    Че литераторите се делят на пловдивски, софийски, сунгурларски и т. н
  • 2 Бог да го прости!

    10 0 Отговор
    Супер преподавател и Човек:(
    И легендарен фен на Локо Пловдив заедно с Куцаров…
  • 3 Гуньо Простиа

    0 4 Отговор
    Колко да е прочут като никой не го е чувал ? И с какво точно е прочут?
  • 4 Цецо-до Гуню простия

    4 0 Отговор
    Познават го хората от неговата гилдия и тези които се интересуват от литература,ане лаици като теб. Почивай в мир Владо и САМО ЛОКО.