Last news in Fakti

28 Март, 2014 12:29 4 026 0

Обновена е експозицията в зала „Античност“ на Националния исторически музей

  • ним-
  • античност-
  • експоциция-
  • обновена

На 1 април 2014 г. от 11 часа в Националния исторически музей /НИМ/ ще бъде представена обновената експозиция на зала 2 - „Античност”.

На откриването ще присъства и Велислава Кръстева, зам.-министър на културата, съобщават от музея.

За първи път ще бъдат изложени част от мраморните  оброчни плочки от III в., с релеф на олимпийските богове Зевс и Хера, открити през 2013 г. в светилището на столицата на одрисите  /най-голямото тракийско племе/ на връх Кози грамади в Средна гора. Проучванията на този обект бяха осигурени финансово от Министерството на културата.

Резултатите от  тези разкопки са описани и анализирани в най-новата книга на доц. д-р Иван Христов – „Светилище на Зевс и Хера на връх Кози грамади в Средна гора”, която също ще бъде представена.

В отделна витрина за първи път ще бъде показана реставрираната от специалисти на музея двуделна тракийска броня от V–IV в. пр.Хр., открита край село Бегово, Пловдивско. Средствата за консервацията на бронята са предоставени също от Министерството на културата (вж. снимката долу).

Бронята е аранжирана с уникален бронзов шлем, халкидски тип от V–IV в. пр.Хр., открит в надгробна могила в околностите на град Шипка.

В обновената експозиция на зала 2 на НИМ ще може да се разгледа  и съкровището от сребърни съдове от II в., открито в село Голяма Брестница, Плевенско, както и добре запазена оброчна плочка на тракийски конник, намерена в светилището на връх Шило, Бургаско.

С тези нови попълнения зала „Античност“ става още по-интересна за посетителите - там, с цялото си великолепие, се намират изключителните тракийски съкровища – Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Летнишкото, съкровището от Синеморец, Златиница-Маломирово и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА