Last news in Fakti

7 Април, 2014 11:17 1 927 0

Почина холивудската легенда Мики Руни

  • мики руни-
  • актьор-
  • холивуд

Лорънс Оливие го определя като най-великия актьор, който Америка някога е имала

Почина холивудската легенда Мики Руни - 1
Снимка:БТА

Холивудската легенда Мики Руни почина на 93 години, съобщава Би Би Си. Актьорът нашумява още като дете, превръщайки се в световна звезда на съвсем невръстна възраст. Той е роден в Бруклин  през 1920 г., като прави дебюта си в шоубизнеса докато е едва на 18 месеца и никога не се оттегля. До 1965 г. неговите филми събират приходи от над $ 3 млрд. Сър Лорънс Оливие го определя като най-великия актьор, който Америка някога е имала. Той е номиниран на 4 пъти за наградата „Оскар“, като през 1983 г. е удостоен с почетна статуетка. Актьорът се е женил 8 пъти, като сред имената на съпругите му присъства и това на холивудската легенда Ава Гарднар.

Въпреки, че в златните години на своята кариера Руни бе един от най-скъпоплатените и успешни актьори, в началото на 60-те години на миналия век той е принуден да обяви банкрут. Парите му са отишли основно по изплащането на издръжките на бившите му съпруги, както и за поддържането на изключително шикозния му начин на живот. Все пак той се съвзема от удара след нов пробив в киното през 70-те и участие в изключително успешни пиеси на Бродуей. През последните месеци той страда от сериозни здравословни проблеми, които явно са коствали живота му. Холивуд за винаги ще запомни неговото мото: „Не се оттегляй, а вдъхновявай“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА