Last news in Fakti

7 Април, 2014 18:26 7 421 1

Кой е Мики Руни

  • мики руни-
  • актьор-
  • холивуд-
  • почина

Актьорът беше на 93 години

Кой е Мики Руни - 1
Снимки АП/БТА

Холивудската легенда Мики Руни, който от дете завладя света с актьорския си талант почина тази нощ на 93-годишна възраст, съобщиха световните медии, цитирайки щатската полиция.

Мики Руни започва кариерата си още като съвсем невръстно дете, в спектаклите на своите родители, и продължава да играе във филми и мюзикъли до самия край. Мотото му е "Не се оттегляй, а вдъхновявай".

Мики Руни е роден като Джоузеф Юъл, Джуниър на 23 септември 1920 година в Бруклин, Ню Йорк.

Баща му Джо Юъл и майка му Нели работят като изпълнители във  одевилни спектакли. Така още в навечерието на втората си годишнина, малкият Джоузеф се появява на сцената в техен спектакъл, облечен в специално скроен бебешки смокинг. Баща му, женкар със слабост към алкохола, изоставя семейството, когато Руни е на 3-годишна възраст. Тогава двамата с майка му се връщат в родния ѝ Канзас Сити.

Един ден, четейки вестник, майката попада на обява от известния продуцент Хал Роуч, който набира деца актьори за участие във филмовата поредица „Нашата банда“. Джоузеф попада в екипа срещу хонорар от 5 долара на снимачен ден. Така, той започва да се появява в малки роли и в други филми, където се засича и с други прохождащи тогава бъдещи звезди като Дъглас Феърбанкс, джуниър и Джийн Харлоу. В свободното си време Мики припечелва продавайки вестници и същевременно посещава професионалното основно училище „Холивуд“, където сред съучениците му са Джуди Гарланд и Лана Търнър. По-късно продължава обучението си и в Холивудската гимназия, където се дипломира през 1938 година.

Той се превръща в една от големите звезди от класическата ера на Холивуд през 1940-те, 1950-те и 1960-те. Продължава изявите си и в новата история на филмовата индустрия в края на 20-и и началото на 21-и век.

Той е номиниран 4 пъти за награда Оскар и получава 2 специални Оскара.

Част от филмите, в които уучаства са: „Малкият лорд Фаунтлерой“ 1936; „Храбри капитани“ 1937; „Приключенията на Хъкълбери Фин“ 1939; „Анди Харди се срещна с дебютантка“ 1940; „За Анди Харди животът започва“ 1941; „Самоувереният и смелият“ 1956; „Закуска в Тифани“ 1961; „Мики“ 1964-65.

От 1965 г насам Руни е участвал в около 200 филма с общ хонорар над 3 млрд. Долара.

Любимец на публиката и особено на дамите, има 8 брака и твърди, че е обичал всяка една от жените си. "Винаги се женете рано сутрин. Ако нещата не потръгнат, поне няма да сте пропиляли целия ден" е негова любима сентенция. Сред съпругите му е знаменитата красавица Ава Гарднър.

Сър Лорънс Оливие дори го нарича "Най-великият филмов актьор, който Америка е произвела някога".

Смърт на Рууни бе съобщено първо от американския таблоид Variety. В статията се казва, че актьорът е бил болен от известно време. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Е все някога трябва всичко да свърши нали?Нека почива в мир!