Last news in Fakti

16 Май, 2014 15:48 969 0

Гюзелев написа част от златните страници на оперното изкуство

  • никола гюзелев-
  • златните страници-
  • оперното-
  • изкуство

Величествен глас и ярки превъплащения

Гюзелев написа част от златните страници на оперното изкуство - 1
Снимка: БТА

В съболезнователна телеграма министър-председателят Пламен Орешарски изрази искрените си съболезнования на семейството на големия български оперен певец Никола Гюзелев, който ни напусна днес. „Това е тежка загуба не само за България, но и за целия музикален свят.  Величественият глас и ярките превъплъщения на Никола Гюзелев на сцената написаха част от златните страници на съвременното оперно изкуство”,  пише премиерът.

„Вярвам, че за всички, които са имали щастието да се докоснат до неговия талант и имат смелостта и желанието да се посветят на оперното изкуство, Никола Гюзелев ще бъде извор на вдъхновение и ярък пример.
С неговите  Атила и Филип II, Борис Годунов и  Галицки, Мефистотел и Тимур, Дон Базилио и отец Гавраил Никола Гюзелев нарисува едни от най-красивите и неповторими музикални картини в историята на страната ни“, се казва в съболезнователната телеграма на премиера Орешарски.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на Никола Гюзелев

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на големия  оперен певец Никола Гюзелев

„Днес българската опера, родната публика и международната сцена загубиха едно от най-известните си и уважавани имена, една от онези достойни личности, които успяха да оставят следа в световното изкуство.  Поколения почитатели от България и целия свят стаяваха дъх, омагьосани от виртуозните изпълнения на оперния талант, и се вълнуваха от неповторимо пресъздадените от него образи“, се казва в писмото на държавния глава.

„Стотици пъти публиката е ставала на крака пред таланта на големия български бас, разнасял славата на родината по най-престижните сцени. Десетките роли, сред които Мефистофел, Борис Годунов, Дон Базилио, сътворени от Гюзелев с безгранична любов и всеотдайна работа, ще останат завинаги в съкровищницата и на българската, и на световната опера. Дълбок поклон пред светлата му памет!“, се казва още в писмото на президента Росен Плевнелиев.

Министър Вигенин изпрати съболезнователно писмо до семейството на Никола Гюзелев

С огромна мъка научих за кончината на Никола Гюзелев, един от посланиците на България пред света. Това се казва в съболезнователното писмо, което министърът на външните работи Кристиан Вигенин изпрати днес до близките на великия оперен певец.

„Незабравими ще останат неговите превъплъщения като Борис Годунов в едноименната опера на Мусоргски,  на Филип в операта „Дон Карлос” на Верди, на Дон Базилио от операта „Севилският бръснар” на Росини, образи поднесени по уникален и неповторим начин, с които той постигна световно признание. Не мога да не отбележа и неговото желание за запазване на традициите и развитието на българското оперно изкуство посредством предаване на знанията на маестро Гюзелев на младите таланти от България и чужбина”, се казва в писмото на министър Вигенин.

„Никола Гюзелев остави своята неизличима светла диря в българската и световната музикална култура.

С уникалния си глас той представяше десетилетия наред на сцените на Софийската опера, Миланската скала, Ковънт Гардън, Метрополитен, Болшой театър, в Рим, Берлин, Париж и Барселона, едни от най-прочутите басови партии, сътворени от различни поколения оперни композитори. Неповторими остават ролите му на Мефистофел, Рамфис, Колин, Командора, Досифей, а неговите Филип ІІ и Борис Годунов са сред недостижимите образци в оперната класика”, се казва в съболезнователната телеграма на лидерът на БСП Сергей Станишев до семейството на Никола Гюзелев.

„С яркото си творческо присъствие Никола Гюзелев заема достойно място в музикалната съкровищница като съчетание на голям талант и професионалист. Уникален, благороден, самобитен и отдаден на оперното изкуство той ще бъде завинаги в сърцата на поколения почитатели на музикалното изкуство.

Поклон, дълбок поклон пред големия български оперен певец Никола Гюзелев, който казваше, че пеенето е велико изкуство и той му принадлежи”, пише още в телеграмата.

Големият български оперен певец Никола Гюзелев получава посмъртно най–високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век” огърлие,

за изключителни заслуги и принос в развитието на българската култура.

Високото отличие „Златен век” с огърлие ще бъде връчено на вдовицата на прочутия български певец – Анна-Мария Гюзелева, на специална церемония с участието на министър Петър Стоянович в Министерството на културата във вторник - 20 май 2014 г.

Поклонението пред световноизвестния певец ще е на 19 май, понеделник, от 9:30 ч. до 12:00 ч. в Националната опера и балет. Опелото е от 12:00 ч. в църквата „Света София”.

Със съдействието на Министерството на културата последният дом на забележителния български оперен певец, педагог и общественик, който ни напусна на 77-годишна възраст, ще бъде в Алеята на творците на Централните Софийски гробища. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА