Last news in Fakti

29 Май, 2014 23:44 904 0

Завърши първият сезон на "Кино без салон" в Габрово

  • кино без салон-
  • алос-
  • габрово

Завърши първият сезон на образователната инициатива в сферата на киното „Кино без салон“ в гр. Габрово. Главната цел на проекта е да запознае по-широка публиката с основни тенденции в историята на киното. Идеята е в неформални пространства да се представят ключовите произведения на филмовото изкуство и да се разясняват възлови моменти свързани с концепциите на авторите и контекста на създаване на произведенията.

Поне два пъти месечно в габровската галерия „Орловска 10“ Център за неформално образование и културна дейност АЛОС организира съпроводени с лекции и дискусии кинопрожекции. Представянията бяха подредени в тематични модули, които обединяваха различни линии в развитието на киноизкуството.

Инициативата в Габрово стартира през септември 2013 г. по време на културните събития „Локация Център“. В нейните рамки бяха представени над двайсет филма в четири тематични модула.  „Най-скандалните филми за своето време“, „Художници – режисьори“, „Големите имена на музикалната сцена блестят и на големия екран“, и „Комедии за ценители“ бяха имена на модулите и посоки на тематичните направления в селекцията на филми и подготовката на лекционен материал.

Лектори и модератори на отделните събития бяха режисьора Никола Бошнаков, киноведа Цветомир Цанков и художника Добрин Атанасов.

Сред представените филми присъстваха заглавия като: „Последно танго в Париж“ (1972) на Бернардо Бертолучи, „Синьо кадифе“ (1986) на Дейвид Линч, „Сънища“ (1990) на Айкира Куросава, „Фотоувеличение“ (1966) на Микеланджело Антониони, „Любов и смърт“ (1975) на Уди Алън, „Антихрист“ (2009) на Ларс Фон Триер.

Инициативата завърши с прожекция на „Смисълът на живота според Монти Пайтън“ (1983) на режисьора Тери Гилиъм.

Проектът „Кино без салон“ в Габрово се осъществява с подкрепата на програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА