4 здравословни ползи от редовната консумация на чушки

18 Октомври, 2025 14:28 2 134 8

  • чушки-
  • консумация

От зрение до антиоксиданти: четири причини да включим чушките в ежедневната диета

4 здравословни ползи от редовната консумация на чушки - 1
Снимкa: Shutterstock

Независимо дали ги хапваме сурови в свежа салата или приготвени в топло ястие, чушките са универсален зеленчук, който лесно се вписва във всяка пълноценна и разнообразна диета.

Различните цветове – зелени, жълти и червени – не само разнообразяват вкуса, но и са източник на важни за организма хранителни вещества. Ето четири основни ползи за здравето от чушките:

1. Подпомагат зрението и здравето на очите

Чушките са богати на лутеин и зеаксантин – каротеноиди, които подпомагат зрението и здравето на очите. Лутеинът подобрява зрителната функция дори при хора с ранни признаци на макулна дегенерация, а комбинацията със зеаксантин увеличава ползите.

2. Помагат за предотвратяване на анемия

Анемията често възниква при дефицит на желязо. Чушките съдържат около 0.705 мг желязо – около 4% от препоръчителния дневен прием за жени и 9% за мъже. Освен това една чушка дава 210 мг витамин C, повече от два пъти препоръчителното дневно количество.

3. Богати на антиоксиданти

Чушките са източник на витамин А, витамин C и бета каротин, които предпазват клетките от увреждания и могат да намалят риска от възпалителни състояния, включително някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и неврологични проблеми. Жълтите чушки са особено богати на антиоксиданти.

4. Намаляват възпалението

Съединения като витамин C, бета-криптоксантин, кверцетин и лутеолин в чушките имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за овладяване на симптомите на артрит и намаляване на възпалението в организма.

Полезно е да знаем, че различните цветове чушки се различават и по хранителна стойност. Червените чушки съдържат повече витамин A, витамин C и фолат в сравнение със зелените, както и малко повече калории, мазнини, въглехидрати, фибри и протеини.

Въпреки ползите им, прекомерната консумация може да причини газове и подуване на корема заради високото съдържание на фибри. Затова е добре да ги включваме постепенно в диетата.

Източник: Lifestyle.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хасковски каунь

    6 0 Отговор
    А печени на жар или котлон и подлучени с чесън са мехлем за ракията. Последната се хлъзга като в къртичина дупка с такава чушка
  • 4 Пипер,

    7 0 Отговор
    не го научихте тоя български,как се сади пиперо.
  • 5 инж технолог по хранене

    3 5 Отговор
    Аз чушки не ям и не ги обичам.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Маца

    2 1 Отговор
    Аз чушките ги обичам само заради семето. Много е полезно да го гълташ и е много лековито.
  • 8 Бъдеще

    3 0 Отговор
    Чушките са много вкусни, но цената на хубавите е по-висока от тази на месото...