Рецепта на деня: Свинско с праз лук по селски

15 Октомври, 2025 10:05 13 150 10

  • свинско месо-
  • праз лук-
  • чушки-
  • по селски-
  • какво да сготвя

Вкусно традиционно българско ястие

Рецепта на деня: Свинско с праз лук по селски - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • свинско месо - 500 г;
  • праз - 4 стръка;
  • червени чушки - 3 бр.;
  • олио - 50 мл;
  • черен пипер - на вкус;
  • червено вино - 100 мл;
  • вода - 100 мл;
  • сол - на вкус;
  • люти чушлета - 2 бр. сухи червени.

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на малки парчета, измийте и ги подсушете.

Нагрейте олиото и добавете подсушеното месо, поръсете с черен пипер на вкус и запържете до златисто кафяв цвят на месото.

Налейте виното и оставете ястието да ври на умерен огън, докато се изпари виното и остане на мазнина. През това време, почистете и нарежете праза на по едри парчета, а чушките - на тънки ленти.

Прибавете зеленчука към задушеното свинско заедно с топлата вода и лютите чушлета, задушете до омекването му.

Посолете на вкус и разбъркайте, насладете се на вкусното българско ястие свинско с праз по селски, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 амет дуан таткуту на шишиту съм

    7 2 Отговор
    любимото ми домус
  • 2 Пич

    16 1 Отговор
    Класика ! И то наша класика , с която не може да сбъркаш !
  • 3 Финансист

    6 11 Отговор
    Задава се най голямата финансова криза в историята на човечеството. Щатския долар ще бъде напълно обезценен , активите на пазара ще поскъпнат 10х.
  • 4 ИВАН

    18 1 Отговор
    Хубаво, ама по селата не останаха хора-българи, тези, които все още са там, не гледат животни - всеки знае защо, защото им ги крадат.
  • 5 Злогош

    15 4 Отговор
    У назе на село на това му викаме каварма !
  • 6 Хасан

    13 3 Отговор
    Всяка година баба ми готвеше това ядене след като заколиме прасето.
  • 7 DW смърди

    15 2 Отговор
    "Нарежете месото на малки парчета"

    Малки като тези на снимката или по-малки?
    Нормално се казва например кубчета със страна 2-3 см.
    Само жена може да даде такива инструкции - малки...
  • 8 Какви

    11 3 Отговор
    са тези огромни , че и сухи , пържоли на снимката ? За кого по - напред с половин килце месо ?
  • 9 Ако разполагате с време

    6 1 Отговор
    И ако не ви мързи, в продължение на два дена може да приготвяте такова ястие, за да е още по-вкусно. Ако го готвите за един ден, ще ви отнеме много време. Първия ден се сварява месото и се нарязва на хапки, големи колкото локумчета. На следващия ден в малко олио запържвате 10-ина люти чушлета, после ги вадите от тигана с решетъчна лъжица. След това нарязвате сланина на парчета, малко по-едри от локум и ги запържвате в подлютеното олио, докато сланинките намалят обема си наполовина. Изваждате и тях. Мазнината в тигана е станала доста повече заради стопената сланина. В тази мазнина пържите нарязани на парчета 5-6 месести червени чушки, после вадите и тях от тигана. И слагате в олиото нарязания праз. Готвите го докато намали обема си наполовина и след това добавяте в него всичко останало - червените и лютите чушки, пръжките сланина и месото. Посолявате и разбърквате всичко. След 1-2 минути на огъня ястието е готово.
  • 10 Добавка към № 9

    9 1 Отговор
    През цялото време не сипвате в тигана никаква вода, само пържите, а чарвените чушки и праза първоначално задушавате под капак и след като зеленчукът омекне, махате капака от тигана. У нас вино към това ястие пием в чаши, не го наливаме в праза.