Необходими продукти:
- 2 кг домати;
- червени чушки;
- 80 мл олио;
- морска сол;
- 50 г кафява захар;
- 50 мл. винен оцет;
- 2 скилидки чесън.
Начин на приготвяне:
Доматите се обелват, почистват от семките и се пасират. Слагат се да врат, докато обемът им се редуцира наполовина.
Чушките се почистват от дръжките и семките и се изпичат. След като се изпекат, тънкостта е веднага се сложат в съд с капак, за да се задушат. Когато изстинат, се обелват. Отцежда се целият сок, който се отделя от тях. Смилат се едро с месомелачка.
Смесват се изварените домати и чушките и всичко се вари на тих огън при непрекъснато разбъркване. Готовността се проверява, като лъжица от сместа се сложи в чинийка и се наблюдава по ръбовете да не остава стичаща се течност. Добавя се на тънка струя олиото при непрекъснато разбъркване.
Слага се морска сол, като след всяка супена лъжица се разбърква и се опитва. Добавят се оцетът и захарта и отново се опитва.
Накрая се слагат обелените и пресовани скилидки чесън, разбърква се, и се охлажда.
Сипва се в буркани, запечатва се и се стерилизира 30 минути от момента на завиране, пише flagman.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Механик
Може би няма да е лошо да се добави и малко киноа. Аз, нема ли киноа и рукула, изобщо не го ям.
Баба ми също. И комшийките и те.
10:10 18.09.2025
2 456
10:13 18.09.2025
3 Конкретно предложение
червени чушки 1 : 1, до колкото знам допустимо чушките да са дори и в малко повече .
Коментиран от #7
10:36 18.09.2025
4 Какъв
10:37 18.09.2025
5 Траянка
10:41 18.09.2025
6 Мунчо
10:48 18.09.2025
7 Това
До коментар #3 от "Конкретно предложение":
съотношение, не е много за ориентир.Доматите някои са по сухи, и като се варят, пюрето като количество е различно. Пък ако си го правиш сам, по добре е да го оставиш по воднисто, щото после като ги смесиш, ако стане много гъсто, може да я загориш.
На 10-12 кг. опечени чушки, слагам 6 Х 700 доматено пюре. Има едно италианско по веригите, само от домати е.
Коментиран от #9
10:53 18.09.2025
8 Пич
11:44 18.09.2025
9 Баба Гошка
До коментар #7 от "Това":
Италианско доматено пюре НЯМА по веригите ти. Отвори ютюбб на тема мръсния доматен бизнес на китай и ще ти се изясни къде и как е произведено. Преди 20тина години почва масовото производство в китай като италианците им прехвърлят технология и т н. И после тамощния доматен босс замесва и нишествта и пълнежи и изнася по цял свят. Италия го внася в големи контейнери, посолява го леекинко и го пуска като оригинално италианско, произведено в италия. В африка пък направо продават китайското с италиански флаг и дребни букви - италиан стайл. Те не могат да четат, но гладда ги гони и купуват китайските ментета масово19:23 14.10.2025