Необходими продукти:
- брашно - 3 ч.ч.;
- мая - 1 с.л. суха, равна или 1/2 кубче прясна;
- сол - 1/2 с.л.;
- захар - 1/4 ч.л.;
- хладка вода - към 100 мл.
Начин на приготвяне:
Разтворете хубаво солта, захарта и маята в чаша с хладка вода. В дълбока купа пресейте 2.ч.ч. от брашното, добавете сместа с маята. Добавяйте на порции от 3 ч.ч. брашно и замесете средно меко тесто.
Оставете го да втаса на топло, покрито с кърпа - трябва да увеличи 2-3 пъти обема си. От втасалото тесто оформете еднакви топки и ги нареждайте в намазнена тава.
Сложете питката да се изпече в умерено силна загрята фурна до готовност. Готовата постна питка увийте в кърпа, пише gotvach.bg.
Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 аааа
Коментиран от #2, #3
10:06 17.12.2025
2 да уточним
До коментар #1 от "аааа":
Постно е когато продуктите са с растителен произход. Това, написаното с грубия тон е мазното...т.е има значение и какво излиза от устата.Коментиран от #4
10:28 17.12.2025
3 и още
До коментар #1 от "аааа":
Маята за хляб се прави от меласа- не я бъркай със закваската за кисело мляко. Това са два вида дрожди.В изпечения хляб няма мая- тя се разгражда и преобразува в полезни микроелементи .Много полезна е бирената мая.10:49 17.12.2025
4 хех
До коментар #2 от "да уточним":
Постно е когато не е блажно! Сладкото е блажно, маята (жива култура) е блажно, олиото е блажно, виното е блажно... Блажното далеч не се ограничава с животинските продукти, ама вие от къде да знаете ВиК християни! Постна питка се прави с брашно, вода, сода и може малко сол. Нищо друго. Иначе конкретно тази питка от статията е много вкусна, но не е постна.11:04 17.12.2025