Last news in Fakti

8 Август, 2014 10:50 1 105 0

Андреева не съжалява за уволнението на шефа на "Пирогов"

  • андреева-
  • уволнението-
  • пирогов

Той е уволнен заради финансови загуби, заяви бившият министър на здравеопазването

Андреева не съжалява за уволнението на шефа на "Пирогов" - 1
Снимка: БТА

Лошо финансво състояние през последните месеци на "Пирогов" е причината за уволнението на директора на лечебното заведение - проф. Стоян Миланов. Това заяви в Нова телевизия бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева и допълни, че всеки министър има правото да взема решения кого да уволни и кого да назначи.

„Аз съм министър до последния момент. Имам право да взимам своите решения. Не съжалявам нито за начина, по който съм го направила, нито по отношение на решението, което съм взела”, категорична бе д-р Таня Андреева.

„При тази ситуация, която се е създала в Министерство на здравеопазването (МЗ), с безпринципните смени и промени в обществените поръчки се говори, че се е искало от шефовете на болниците пари, за да няма смени. Създават се условия на интриги, несигурност, която влошават работата на министерството”. Това каза ген. Стоян Тонев – зам.-кмет на София по здравеопазване и бивш шеф на Военномедицинска Академия (ВМА).

Изказването му бе по повод информацията за сменените и впоследствие прекратени заповеди за уволнение на шефове на големи болници.

През последната седмица при него идвали десетина души от МЗ, които му обяснявали за подобни кадрови смени.

„Пуска се обществена поръчка при едни условия и после се подменя. Поръчката за шоковата зала на „Пирогов”, оборудването на спешни центрове, е за около 7 млн. лв., но се очаква до 120 млн. лв. да бъдат получени по оперативната програма. Първоначално се е искало да представят възможно най-добрата техника за техните звена. След което това е подменено с техника на съвсем друго ниво”, казва ген. Стоян Тонев.

Такъв е и случаят с шоковата зала в „Пирогов”.

„В една шокова зала. Шкафчетата са направени така, както трябва да са за операционна зала. Впоследствие се получават такива от друг материал, които могат да се купят във всеки магазин и не могат да се дезинфекцират”, коментира бившият шеф на ВМА.

„Пирогов” в последните 2 години показват, че е лошо управлявано лечебно заведение. „Пирогов” е институция и там не може да има сътресения”, обяви бившия здравен министър д-р Таня Андреева.

По думите й за една година показателите на лечебното заведение се влошили, като финансовата загуба на болницата е за 6 млн.лв. и непрекъснато влошавало своите показатели.

Относно уволненията на тъмно, д-р Андреева отвърна:

„Няма принцип някой да бъде извикан и да му бъде съобщено. Както се назначават, така и се освобождават, по решение на принципала ръководителите на лечебните заведения. На кого да го съобщя? Няма практика да се съобщава публично смяната на ръководителите на лечебно заведение.”

От своя страна д-р Стоянов обясни, че такъв вид освобождаване трябва да става с мотиви, а лошото финансово състояние на „Пирогов” е на повече от 3 години.

„Няма друго лечебно заведение, което с такива темпове да трупа финансови загуби. Това е една от болниците, следени отблизо от МЗ”, твърди д-р Андреева.

Тя отрече да е чувала да се искат пари от шефове на болници, за да не бъдат отстранявани.

„Действително, пироговчето в Бургас е спрян проекта, тъй като имаше сигнали, че се притискат фирми за високо заплащане по отношение изпълнението на проекта. Сумата е върната в МЗ и е насочена към Пловдив”, обясни д-р Андреева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА