Last news in Fakti

28 Август, 2014 16:10 5 630 3

Тигрови комари нападнаха и Пловдив

  • тигрови комари-
  • пловдив-
  • пръскане-
  • треска

Място за паника няма, но специалистите съветват при повече ухапвания и симптоми на грип все пак да потърсим лекарска помощ

Тигрови комари нападнаха и Пловдив. Здравните власти разпоредиха извънредно пръскане в града. Те предупреждават, че насекомите са носители на вируси, както и на опасна треска. Преди десетина дни за тигрови комари алармираха и от Бургас.

От Здравната инспекция в града успокоиха, че засега няма болни пловдивчани вследствие на ухапване от тигров комар. Лекарите обясняват, че няма разлика в белезите, които оставя тигровитe и обикновените комари, предаде Нова ТВ.

Те препоръчват при повече ухапвания и симптоми на грип да потърсим лекарска помощ. Освен това съветват да се пръскаме с препарати против комари, да не държим на терасата и в двора застояла вода, тъй като там се образуват ларвите на тигровия комар, както и да не се поддържат влажни цветята.

Разпространението на тигрови комари, макар и по-екзотични, не е нещо ново за нашата страна, коментира д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция ''Надзор над заразните болести'' в РЗИ – Пловдив, пред Радио „Фокус“. 

Първите екземпляри тигрови комари у нас са регистрирани през 2011 г. Според Троянчева съобщенията за насекомите са подадени от граждани, които са добре запознати с морфологията на тигровия комар. 
"Медицинските специалисти доста отдавна предупреждават, че глобалното затопляне на климата и други човешки дейности са фактори, които влияят и върху биологичните видове и тяхното разпространение, така че навлизането в други територии на тигровите комари е нещо от рода на очакваните неща", уточни д-р Троянчева.

По думите й, не се налагат някакви специални мерки спрямо тях. Всички мерки срещу комарите изобщо са валидни и за тях. Всички комари са преносители на болести, така че мерките, които трябва да се взимат, са за намаляване числеността на популацията.

"Конкретно тигровите комари се свързват с разпространението на едни особени хеморагични трески, които са непознати за нашата страна - денга и чукунгуня. Това са хеморагични заболявания, причинявани от вируси'', каза Троянчева, но уточни, че за нас засега опасността не е реална, тъй като няма болни хора и не би следвало да настъпва паника сред населението. 

"Осъществихме връзка с Националния център по заразни и паразитни болести. Оттам научихме, че няма данни за резистентност на тигровите комари спрямо средствата, които използваме за останалите. Освен това направихме контакт с фирмата ''Дезинфекционна станция'', която извършва обработките на община Пловдив. Бяха много коректни и съвместно с наш служител направиха обработките на 19 и 20 август през нощта”, обясни д-р Моника Троянчева.

Тя посъветва при евентуално ухапване от комар, ако хората имат грипоподобно заболяване, треска, температура, втрисане, някакви симптоми, които не са типични за ухапване от насекомо, да потърсят консултация с инфекционист, за да са спокойни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айхсман

    0 0 Отговор
    Еи тези гадини ни е..ха ма..та!
  • 2 Кобрата

    0 0 Отговор
    и у нас 2 такива убих
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Вчера и днес убих в офиса до Каменица 3 такива. Тъкмо се чудих, какви са такива странни черни с бяло, а не като кафявите, а то какво било.