Last news in Fakti

12 Януари, 2015 18:05 4 218 0

Кръвен тест може да помогне на пушачите да спрат цигарите

  • кръвен тест-
  • цигари-
  • отказване

Тестът помага при избора на най-успешна стратегия за отказването от тютюнопушенето

Кръвен тест може да помогне на пушачите да изберат най-добрата стратегия за отказването на цигарите, съобщи Би Би Си.

Проучвания показват, че 60% от пушачите, които са се опитали да откажат цигарите са започвали да пушат отново през първата седмица след спирането им. Според учените обаче съществува кръвен тест, който може да спомогне за по-бързото и ефективно ограничаване на нуждата от никотин.

Никотинът е най-пристрастяващото вещество в цигарите. Пушачите пушат повече, когато нивата на никотин в телата им спаднат. Различни хора разграждат никотина с различни темпове.  Според учените хората, които разграждат веществото по-бързо имат нужда от повече цигари и им е по-трудно да ги откажат.

В проучване на изследователи от Университета в Пенсилвания 1240 пушачи са били подложени на програми за спиране на тютюнопушенето. Те тестват кръвта на всеки доброволец, за да разберат с какви темпове се разгражда никотинът.  Всеки доброволец бил третиран с никотинови лепенки, лекарство наречено варениклин или плацебо.

Учените открили, че хората, които разграждат никотина с нормални темпове имат по-голям шанс да откажат цигарите ако използват варениклин, вместо никотинови заместители.  Доброволците, които разграждат никотина по-бавно имат сходен процент на успех, но са съобщили за повече странични ефекти от варениклина.

Един от водещите учени в изследването професор Карил Лерман заявява по случая:

„Ако тези тестове бъдат използвани хората биха имали сериозни шансове за успех при отказването на цигарите. За някои от хората с нормални темпове за разграждане на никотин шансовете за отказване на цигарите могат да са по-ниски ако използват лепенки и да се удвояват при употребата на варениклин. В същото време тези, които усвояват никотина по-бавно биха имали най-голям шанс за отказване с никотиновите лепенки.“

На този етап подобни кръвни тестове се използват само за научни цели, но според изследователите те лесно биха могли да бъдат пригодени за много по-широка употреба. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА