Last news in Fakti

21 Януари, 2015 16:13 1 713 5

3800 спешни медици подкрепиха здравния министър

  • медици-
  • спешни-
  • декларация-
  • москов-
  • дпс-
  • оставка

В декларация те самите заявиха готовност да подадат оставка, ако Петър Москов бъде уволнен

Лекари от центровете за спешна помощ в страната скочиха в защита на здравния министър Петър Москов. В декларация до председателя на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, подписана от 3800 спешни медици се заявява, че ако кабинета поиска оставката на Москов, те самите ще подадат оставка.

"Ако гласувате вот на недоверие на министър Петър Москов, подгответе се и за последствията от оставките на всички обругани, псувани и бити спешни медици. Ние нямаме какво да губим", се казва в декларацията.

Вчера от ДПС обявиха, че започват консултации за вот на недоверие, ако здравният министър Петър Москов не подаде оставка. Причината според тях е кненофобското поведение на министъра, който на основата на единични случаи обвинява цял един етнос. От движението посочиха, че през ноември миналата година здравният министър е заявил в парламента, че има регистрирани 225 нападения над лекари, 175 от които са извършени от роми, а по данни на МВР случаите са 17.

"Ние, спешните медици не излъгахме, че ни бият, ругаят и обиждат. Официалните данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) са въз основа на рапортите ни след всяко едно дежурство през последните 2 години.

В рапортите посочваме местоположението, часа и датата на саморазправата с нас, даваме обяснения за обстоятелствата около нападението. Ако пожелаете можете да чуете виковете на насилниците ни в записаните разговори, дори може да видите лицата им на записите на камерите в спешните кабинети", се казва в декларацията на работещите в спешната помощ.

Лекарите посочват, че регистрираните нападения над спешни екипи през 2014 г. са 227, а през 2013 г. са отчетени 147 нападения. Обяснява се, че разминаването между броя на регистрирани нападения в МЗ и в МВР се дължи на факта, че рапортите на медиците са задължителни, а жалбите до МВР се подават персонално и по желание.

"Ако ни попитате, ще разказваме с часове за болката, за обидата, за унижението. Ако ни попитате, ще ви обясним защо има разминаване между броя регистрирани нападения в МЗ и в МВР. Длъжни сме да пишем рапорти до преките си началници и така МЗ има реалната картина на саморазправата с нас. Жалбите до МВР се подават по желание, персонално и най-често разходите по съдебните процеси са за наша сметка", пише в декларацията.

Лекарите обясняват още, че не подават жалби, защото не вярват в правораздавателната система, а и защото се страхуват, че в малкия град всички се познават и саморазправата ще продължи извън работното им място.

"Убедени сме, че няма български политик или депутат, който да влезе в махалите без охрана. Но част от Вас побързаха да нарекат "дискриминационни" и "расистки" опитите на министър Москов да ни осигури безопасност в махалите. За разлика от Вас, ние прекарваме часове в махалите по всяко време на годината и денонощието", пишат в декларацията си медиците.

Същевременно премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството стои твърдо зад здравната реформа и действията на здравното министерство. Патриотичният фронт също декларира подкрепа на Петър Москов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    1 0 Отговор
    Браво, да го д.ха МЕСТАН
  • 2 NEW ORDER NOW

    0 0 Отговор
    БРАВО! ПИСНА МИ ОТ М.....ЛИ !
  • 3 пепи

    0 0 Отговор
    Не само медиците от спешна помощ,но и почти всички българи ще застанат зад д-р Москов. А Местан ефенди като не му харесва тук, да си хваща пътя. Ще го изпроводим с каквото сам си е заслужил. Язък му на интелекта и ума! Жалко е, когато видиш някой ,който има умствен потенциал , а е ретрограден като личност.
  • 4 гражданин

    1 0 Отговор
    Ето това е истината,а всичко друго са лицемерни политически глупости.Значи те,"ромите",могат да ни бият,грабят, убиват,а ние,обикновените българи да работиме,за да имат те социален комфорт да не учат и да не работят?Те имат права,а ние-само задължения,така ли?ДО КОГА?
  • 5 дядовото

    0 0 Отговор
    Първият Български министър от 1989г до сега!