Last news in Fakti

21 Февруари, 2015 13:20 2 479 0

Осем болници са пред фалит

  • болници-
  • фалит-
  • запорирани-
  • сметки

Запорираха сметките им

„Сметките на 8 общински болници са запорирани и е необходима спешна намеса от Министерство на финансите или на здравеопазването”, заяви в студиото на „Събуди се” зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов

„През декември излезе постановление, че ако болница има задължения от над 100 000 лева към фирми, сметките им се запорират. Потърпевши в момента са лечебните заведения в Димитровград, Никопол, Чирпан, Поморие, но може би в понеделник броят им ще нарасне. Така тези болници са изправени пред фалит. Те няма да могат да се разплатят със служителите си”, допълни той.

„Има неравномерно финансиране в здравеопазването. Затова е добре да се прави преразпределяне на средствата от печелившите здравни заведения и дейности към други болници или медицински сектори, които имат нужда да бъдат дофинансирани”, категоричен бе д-р Йорданов.

Бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев пък коментира скандалните разкрития за злоупотреби с милиони левове от страна на болницата, заради договор, който е сключил той самия с частно дружество, което се оказва собственост на шефа на клиниката по дерматология.

„Има смесване на факти – държавна клиника с частно звено, което всъщност е взело по наем един кабинет в поликлиниката. 10 млн. е загубата на клиниката по дерматология, но при клиниката за реанимация за този период загубата е 36 млн., Спешното звено пък губи 48 млн. Във всяка болница печелившите звена са не повече от 30%”, категоричен бе Тонев.

Ани Бонева от Център за защита правата в здравеопазването от своя страна упрекна държавата, която ѝ отказала лечение, въпреки онкологичното ѝ заболяване. "Когато ми се е налагало да извикам линейка, и кажа, че имам рак, линейката не идва. Изводът е един - ако аз сама не си плащах, нямаше да съм тук сега", каза тя.

Председателят на асоциацията на работещите в Спешна помощ д-р Десислава Кателиева отвърна, че спешните екипи не отказват посещения на адреси, и в много малко случаи закъсняват с повече от 30 минути. "Ние сме едни от най-записваните служби в тази държава. Въз основа на тези записи Министерство на здравеопазването е установило, че достигаме на 60% на 20-ата минута при пациентите и едва при 0,3% - след 30-ата минута", подчерта тя.

Д-р Кателиева определи като пълен абсурд обвиненията в дискриминация. „Никога не отказваме адреси. Не съм съгласна, че дискриминираме по възраст или по състояние", каза лекарката.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА