Last news in Fakti

21 Февруари, 2015 18:23 2 374 2

Връщаме лекарствата с изтекъл срок на аптеките

  • лекарства-
  • срок-
  • изтекъл-
  • аптеки-
  • москов
Връщаме лекарствата с изтекъл срок на аптеките - 1
Снимка: БТА

Работна група към здравното министерство обсъжда връщането на лекарствата с изтекъл срок на годност на аптеките. Това съобщи за Gramofona.com здравният министър Петър Москов. Преди две години бургаски аптекари съветваха бургазлии да изхвърлят старите си медикаменти в тоалетната чиния.

След редица сигнали, Gramofona.com поиска отговор на въпроса: Къде трябва да се отнесат лекарствата с изтекъл срок?

Шефът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров обясни, че според нормативна уредба медикаментите с изтекъл срок на годност се връщат в аптеката, от която са взети.

Зам.-директорът на регионалната здравна инспекция д-р Вергиния Цанова допълни още, че дори аптеката да ги вземе оттам нататък тя не поема анганжимент за съхраняването им. „Складът е този, който поема анганжимент, а не аптеките“, поясни тя.

„В момента вътре в министерството има работна група, която обсъжда този въпрос и нормативните промени, защото в това трябва да има порядък“, обясни днес министър Москов.

Той по никакъв начин не се съгласи със съветите на фармацевти лекарствата извън употреба да попадат в тоалетната. „Вие си спомняте, че и преди време имаше цяла инициатива тези лекарства активно да бъдат връщани в аптеката.

Дори гражданите да бъдат задължавани в това нещо, едва ли ще мине през задължение, но в крайна сметка става въпрос и за възможна потенциална опасност“, допълни още здравният министър.

Кога точно ще влезе в сила новата наредба, Москов не уточни. Освен лекарствата с изтекъл срок на годност, аптеките ще приемат и медикаментите, които са годни, но вече не ползваме след употребата им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 554236

    0 0 Отговор
    А пари ще връщат ли? Нали ги знаем че тея лекарства, после ги препакетират. Например Веселин Марешки си произвежда неговите в Украйна от 10 години и си ги продава в БГ за 0 време понеже са по-евтини- всичко има от KRKA, Roche, Bayer и какъвто си искаш производител и презервативи от GUCCI и Adidas ще ви направи!
  • 2 Явор

    0 0 Отговор
    лично аз се опитах да върна лекарства с изтекъл срок на годност и от аптеката ми казаха да ги хвърля или в тоалетната чиния или в кофата.