Last news in Fakti

19 Март, 2015 00:33 1 896 0

Половината от смъртните случаи във Фландрия след евтаназия

  • фландрия-
  • евтаназия-
  • случаи

Все повече пациенти са склонни да прибегнат до доброволното прекратяване на живота

Случаите на евтаназия в Северна Белгия са се удвоили в период от 6 години, съобщи  ABC.

Според изследване на университетите в Ген и Брюксел само през 2013 г. случаите на евтаназия са достигнали 4.6% от 61 621 смъртни случаи, което е съществено увеличение от 1.9% от  53 881 смъртни случаи през 2007 г.  Изследването е проучило мнението на 6188 лекари  в холандскоговорящата област Фландрия и е публикувано от „New England Journal of Medicine „

Според проучването до евтаназия прибягват основно високо образовани хора на възраст между 65 и 79 години. Най-често до това прибягват продължително страдащите от ракови заболявания. Процентите във всички категории на заболяемост обаче растат.  По случая професорът по етика в университета в Гент Фреди Мортие  заявява:

„Евтаназията е все по-приемлив вариант за тежко болните пациенти. Такива все по - често питат за нея. Вече и самите лекари са по-склонни да се съобразят с желанието на пациентите. В повечето случаи евтаназията се прилага на хора, които ще починат до 2 седмици. В стандартния случай това са хора, подложени на огромни мъки заради раково заболяване.“

Евтназията е легална в Холандия, Белгия  и Люксембург. Мортие обаче не е доволен от честите случаи на евртаназия, в които се прибягва до такава без изричното искане на пациента. Това най-често става в случаи, в които пациентите са изпаднали в безсъсзнание или вече са загубили способността да вземат рационално решение. 

Има данни, според които обаче случаите на евтаназия достигат 47.8% от смъртните случаи във Фландрия, съобщава 7sur7.be. Според професор Винсент Крутоа под прикритието на анонимността много лекари са признали, че преждевременно са евтанизирали пациенти, които са били подложени на огромни страдания. По този начин 47.8% от всички смъртни случаи са били предшествани от лекарска намеса.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА