Last news in Fakti

24 Април, 2015 15:53 1 640 0

При отстраняването на д-р Дечев имало личен мотив

  • дечо дечев-
  • отстраняване-
  • личен-
  • мотив

Това смята той, като попита още: Ако причината за махането ми е обединение, защо се назначава нов директор

Никой не се е срещал с мен – от министъра до портиера в министерството. Преди два дни получих разрешение за отпуск от министерството и в момента го ползвам. Част от трудовия ми договор с министерството е, че еднолично принципалът има право да ме освободи, без да ми дава каквито и да е обяснения, така че всичко е в рамките на Закона. Това каза по БНР директорът на софийската болница "Свети Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, който допълни, че е научил, че е освободен от поста, докато е бил в отпуск.

Според медика отстраняването му с протокол на министъра на здравеопазването няма връзка с процеса на сливане на болници, а има личен мотив.

„Да не проведеш поне един разговор с човек, от който, чисто като резултат и като болница си получавал само позитиви, означава, че има някаква причина, която е сериозна. Тази, която се тиражира в медиите – че това е било във връзка с предстоящото обединение между две болници, меко казано звучи наивно поради простата причина, че такова сливане, първо, просто няма. Това, че някой иска да направи такова сливане, е негово право, но в правния мир такова до момента няма и то може да стане факт единствено ако се приеме от Министерски съвет. Такова нещо прието няма. Ако причината за моето махане е бъдещото обединение, защо съм единственият, който е махнат сега? Защо на мое място се назначава нов директор? По никакъв начин обяснението не кореспондира с реалността.“

Дечев е директор на МБАЛ "Свети Иван Рилски" от шест години и през всички тях финансовите резултати на болницата са положителни. През този период не е имало и с ден просрочие на заплатите или задълженията към доставчиците, категоричен е той.

„Чисто теоретично е добре, когато има две болници, чиито дейности взаимно се допълват, те да бъдат обединени. Когато болниците се конкурират като дейност, както е нашата с Александровска – ние имаме 5-6 клиники, които ги има и при нас, а ги има и в Александровска – на какъв принцип и кой ще прецени коя от тези клиники ще остане водеща. Питам също защо само преди четири месеца същият този министър ни разреши нови дейности, касаещи онкология, онкохематология и хирургия, които ги има в Александровска болница. Болницата ни инвестира над 3 млн. лева собствени средства в тези дейности. В момента предстои да се открият, до 15-ина дни. Твърдя, че като ниво на качество на медицинска помощ, която ще бъде в тях единични са болниците, да не кажа "не повече от една", които могат да ги предлагат. Защо инвестицията от 3 млн. лева, която сме направили, някой сега ще трябва да я зачеркне.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА